fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn / Kraamkado

Origineel kado? Naamboeken natuurlijk!

Kinderen zijn meestal gek op boekjes. Zelfs mijn drukke en stuiterende exemplaar, die eigenlijk veel te druk is om stil te zitten. Naamboeken zijn bij hem favoriet!

Lezen met kinderen

Boeken lezen met kinderen heeft al bewezen de taalvaardigheid, leervaardigheid en sociale ontwikkeling te stimuleren. Dat al vanaf 3 maanden oud! De woordenschat wordt groter en ze leren zich beter inleven in situaties. Ze komen door het lezen van een boekje tot rust en daarom maakt dit ook deel vaak uit van het ideale bedtijd ritueel. Last, but definately not least is het ook een heerlijke bezigheid om samen met je kind te doen. Goed voor de band tussen ouder en kind!

Naamboeken

Zal het een ego-dingetje zijn of zijn peuters daar nog te klein voor? Een boek, waarin de letters van jouw naam voorbij komen is natuurlijk extra speciaal! Hier thuis staan ook enkele naamboeken in de kast en mijn Otis weet deze feilloos te vinden. Rond een uur of zeven is het zover. Dan trekt hij zijn grote Lego-opbergdoos naar voren en klimt hij hier bovenop, zodat hij uitgebreid zijn eigen plank met boeken kan bekijken. Dan worden er wat boekjes uitgezocht die we gaan lezen. Soms lees ik hem voor, maar ook geregeld wordt er een boekje aan mij voorgelezen. De naamboeken zijn vaak eerste keus en extra leerzaam. Meneer is tenslotte ‘al’ drie jaar oud, dus langzaamaan gaan we oefenen met letters en natuurlijk het schrijven van zijn naam!

Beroepen of dieren in de hoofdrol

Er zijn verschillende boeken, waarbij je de naam van je kindje de hoofdrol speelt. De twee soorten die ik nu tegenkwam hebben dieren of beroepen in de hoofdrol.

Dieren naamboek

In het dierenboek regent het letters en proberen alle dieren hun favoriete letter te vangen. Op rijm komen stuk voor stuk de letters met bijbehorend dier van de naam van je kindje voorbij. De apen hebben natuurlijk de letter A, maar als die meerdere keren in je naam voorkomt, dan zijn er nog zat andere dieren met de letter A. Zo wordt ieder boek uniek, leert je kindje de letters van zijn of haar naam in combinatie met verschillende dieren.

Beroepen naamboek

Beroepen heb ik nog niet eerder als onderwerp voorbij zien komen in de naamboeken, dus dat is extra origineel! Het hele boek is ook op rijm, wat ik persoonlijk altijd extra leuk vind. Het boek begint bij de geboorte van je kindje. Papa en mama waren zo verliefd op jou dat de drie feeën kwamen helpen om jou een naam te geven. Hiervoor schreven ze al jouw talenten op een rij en koppelen ze hier beroepen aan. Overtuigend als een advocaat (A) of je mening geven als een minister (M). Nieuwsgierig als een detective (D) of muzikaal als een xylofonist (X). Het kan allemaal in dit boek!

Ben je op zoek naar een origineel kraam- of verjaardagskado? Dan is een naamboek een goede keuze! De twee bovenstaande die ik je heb laten zien zijn afkomstig van Webprint en heb je vanaf €29,50 (voor 16 pagina’s, dus afhankelijk van de lengte van de naam).