fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Dan wordt je kindje opeens stil geboren…

Alice vertelt ons haar verhaal over Daan. Voor hun mooie gezin levensecht, maar voor de wet heeft hij nooit bestaan, omdat hij helaas stil geboren werd.

Een wonder

Daan was een mooie verrassing. We konden niet op natuurlijke manier zwanger worden, onze oudste Jan kwam er in 2010 immers pas na 13 pogingen via de medische malle molen.

Toch bleek ik in de zomer 2014 spontaan zwanger te zijn geworden. Toen ik Daan voor het eerst zag was ik reeds 13 weken ver. Hij had een mooie stevige hartslag en het zag er naar uit dat de zwangerschap goed ingezet was. Na testen en uitgebreide echo’s op week 20 waren we zeker (wisten wij toen veel wat ons nog te wachten stond), en konden we beginnen genieten en plannen maken. Veel nieuwe spullen moesten we niet meer bijkopen, we kregen een tweede jongen en zijn naam Daan, was al gekozen.

De zwangerschap

De weken gingen vlotjes voorbij, buiten wat vermoeidheid en een lichte verhoging van de bloeddruk op het einde was er verder niets aan de hand. We zagen elke 14 dagen Daan zijn evolutie op de echo bij onze gynaecoloog. Ik werd dus goed opgevolgd en was redelijk gerust…

De bevalling werd ingeleid

16 januari 2015 werd er beslist gezien de grote omvang van Daan, blijkbaar zet ik nogal “grote” kindjes op de wereld, Jan 4.230kg en 52 cm, Daan ging meer wegen, om de bevalling in te leiden op woensdag 21 januari. Ik mocht me inschrijven op 19 januari in het ziekenhuis voor bevallingsopname en om nog enkele preoperative tests laten doen. Ook Daan zou geboren worden via keizersnede.

Geen hartslag

Maandag ochtend de 19de bij de monitoring konden de vroedvrouwen de hartslag maar niet vinden. Je zag de stress en wij werden ook zenuwachtig. Ik werd daarna naar het kamertje gebracht waar ik Daan zijn hartslag voor het eerst zag. Dit werd ook het kamertje waar ik geen hartslag meer zag…

Onze wereld stortte in… Hoezo geen hartslag? Wat bedoeld u? Dit kan toch niet, hij wordt overmorgen geboren!


Stil geboren

Het was net alsof je een mooi gedekte tafel in een ruk ontdoet van het tafelkleed. In een ruk wordt je alles ontnomen. Mijn wereld werd stil. Ik zag mijn man instorten. De gynaecoloog wilde van alles uitleggen maar ik hoorde niets meer. Ik kon alleen maar mijn buik vasthouden en huilen in stilte…

Daan werd stil geboren om 15:37. Hij was perfect. Tien tenen, tien vingers, donker haar, 4.580 kg en 48cm maar met gesloten oogjes.

Mijn vaste gynaecoloog die de keizersnede heeft uitgevoerd stelde onmiddellijk vast dat de navelstreng te strak om zijn nek zat en hij die bij elke draaiing afknelde. En gezien Daan zich nog dwars heeft gelegd heeft hij hierdoor de navelstreng nog strakker aangetrokken… Het afknellen van de navelstreng werd hem fataal en er kon geen hulp meer baten.

Overleden maar nooit geboren

Nu worden deze stil geboren kindjes in België niet erkend en niet geregistreerd. We krijgen enkel een officiële overlijdensakte. Deze kindjes zijn niet terug te vinden in ons wettelijk registratiesysteem en zijn dus onbestaande. Ze zijn overleden maar nooit geboren…

Met deze petitie willen wij hier verandering in brengen en hopen wij onze politieke leiders ook zover te krijgen zoals in Nederland om de wetswijziging door te voeren en alle stil geboren kindjes wél te laten erkennen en de kans te geven om deze te laten registreren…

Willen jullie Alice helpen om haar doel te bereiken door de petitie te tekenen? Haar Daan krijgt ze er niet mee terug, maar het is zo ontzettend belangrijk dat deze kindjes erkend en geregistreerd worden! Ik heb al getekend!

Wil je meer informatie? Kijk dan eens op de websites van deze twee Belgische verenigingen: Met Lege Handen en Berrefonds.

Pic credits: Lovesong Photography die deze reportage maakte van de stil geboren Monroe