fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Kinderen leren met geld omgaan (zonder te bemoeien)

Hopelijk is het herkenbaar… Dat moment dat je kind zijn of haar spaarpot om wil keren en daarvan iets wil kopen in de categorie ‘weggegooid geld’. Waar ligt de balans van het sturen van je kinderen en het vrijlaten en laten leren van eventuele fouten? Kinderen leren met geld omgaan is loslaten, maar stiekem ook weer niet…

kind geld uitgeven

Gecontroleerd loslaten

Wist je dat van kinderen die nooit van hun ouders geleerd hebben met geld om te gaan later 61% last heeft van betaalachterstanden?* Sommige ouders laten dingen gemakkelijk gaan als een kind geld wil uitgeven. Ik hoor niet bij die groep. Ik ben van het gecontroleerd loslaten.
* Nibud onderzoek 2016

Kinderen leren met geld omgaan

Gecontroleerd loslaten? Laten we beginnen bij het begin. 

1.Geef je kind zakgeld en maak hier afspraken over.
Door het maken van afspraken weten jullie beide wat de bedoeling is en kun je als ouder hierop terugvallen.

2. Laat je kind fouten maken.

Zelf vind ik dit ontzettend moeilijk, maar erg veel meer dan ‘Zou je dat wel doen’ kun je beter niet zeggen. Van een teleurstelling leren ze nu eenmaal meer, dus hou je in!

3. Sparen en vooruit rekenen.
Laat je kind niet alleen ergens voor sparen, maar reken ook samen vooruit hoe lang het duurt voordat het bedrag bij elkaar is. Je kunt altijd sneller gaan door klusjes te doen.

4. Leen je kind eens geld.
Later zullen ze ook op een dag een hypotheek afsluiten. Een laatste bedrag bijleggen tot hun spaardoel bereikt is, is best een optie. Zo realiseren ze zich dat ze vervolgens een x aantal weken geen zakgeld krijgen, om dit terug te kunnen betalen.

5. Reclame drama!
Leg je kind uit hoe reclame werkt en hoe ze mensen proberen te beïnvloeden. Lijkt het echt of je zwemt in een bad met snoep als je dat snoepje eet? Dat denk ik ook niet!

6. Geld organiseren
Hiermee kun je al vanaf jonge leeftijd beginnen met bijvoorbeeld het openen van een rekening. Eerder vertelde ik al (LINK) dat Otis een Jongerengroeirekening heeft van ABN AMRO. Voor mij is het ideaal dat ik als ouder hierin de touwtjes in handen heb en dat ik mijn zoon steeds meer vrijheid kan geven. Ik kan alles aanpassen en instellen, zoals bijvoorbeeld de paslimiet en internetbankieren, zodat de rekening met Otis meegroeit. Dat bedoelde ik dus met gecontroleerd loslaten. Ideaal voor controlfreaks zoals ik. 😉

Wil je meer weten over de Jongerengroeirekening, kinderen de waarde leren van geld of benieuwd naar het gemiddelde zakgeld per leeftijd? Lees dan gerust even verder!