fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Kinderen en computers: vriend of vijand?

Computers, schermen en technologie zijn natuurlijk de toekomst. Waar ik nog deels opgroeide zonder computer en nog heb meegemaakt dat je totaal onbereikbaar was buiten de deur, is dat voor onze kinderen totaal het tegenovergestelde. Computers en technologie maken een deel uit van hun leven en van hun toekomst. Zijn wij dan ouderwets als we bijvoorbeeld het computer of schermgebruik willen beperken? Of weerhouden we onze kinderen dan juist van de toekomst, waar ze wellicht opgroeien met zelf rijdende auto’s en robots als personeel in de winkels? Als er dan nog winkels zijn natuurlijk…

kinderen en computers

Leven zonder computers

Ik schreef eerder over een gezin die puur natuur leeft. Daarmee bedoel ik niet alleen letterlijk in de natuur, maar ook zonder technologie en elektronische apparaten. Geen wasmachine die de kleding wast of een kort filmpje terwijl je staat te koken. Inclusief koken op een vuurtje natuurlijk! Back to basic, oftewel 100 jaar terug in de tijd. Super mooi, want je geeft je kinderen bepaalde waarden mee. Echt contact maken met elkaar in plaats van via een scherm en bewust je tijd doorbrengen in plaats maar weer eens door je Facebook tijdlijn te scrollen op het moment dat je je even 5 seconden verveelt.

Opgroeien zonder technologie

Aan de andere kant, wat gebeurt er als deze kinderen op een dag in de ‘echte’ wereld terechtkomen. Als ze besluiten om een opleiding te gaan volgen en een baan te zoeken. Zijn ze dan totaal ontvreemd of zullen ze een achterstand hebben op bepaalde vlakken? Zijn ze dan puur aangewezen op vacatures uit de krant en krijgen ze zo wel dezelfde kansen op een baan ten opzichte van andere kinderen die wel zijn opgegroeid met computers? Of zoeken deze kinderen wellicht naar totaal andere banen?

kinderen en computers

Kinderen en computers of schermen

Misschien hebben jullie ook wel gelezen dat we hier de tv de deur uit hebben gedaan (nou ja, hij staat verstopt achter het wasrek). Dit omdat Otis als het aan hem lag de hele dag alleen maar tv kijkt. Dat mocht natuurlijk niet en daar kwam dan weer strijd over. Ik ben super blij met het resultaat, omdat hij nu veel beter zichzelf kan vermaken, maar helemaal geen elektronische apparaten zou ik nogal extreem vinden.

Leren en spelen op de computer

Otis speelt soms wel een spelletje op de iPad, maar dan zeker iets leerzaams. Squla is een goed voorbeeld, waarbij kinderen op hun eigen niveau, leerzame oefeningen maken. In het geval van Otis bijvoorbeeld op volgorde zetten van groot naar klein, of puzzels met een letter. Ook tijdens de Sinterklaas periode hebben we zeker op de computer gezeten. Niet alleen voor het Sinterklaas journaal, maar ook zeker voor de Pieten spelletjes en de kleurplaten!

kinderen en computers

Kinderen en computers: yay of nee?

Of je nu voor of tegen bent, denk ik persoonlijk dat het draait om het vinden van de juiste balans. We leven nu eenmaal in een wereld waarin computers en technologie een groot deel van ons leven beheersen (vervoer, elektronische apparatuur, internet). Dit hoeft voor kinderen niet altijd slecht te zijn, want vroeger of later komen ze er toch mee in aanraking. Het zal waarschijnlijk een steeds belangrijkere branche worden, op het gebied van banen en ontwikkeling. Laat de kinderen alleen ook zichzelf goed ontwikkelen, buiten spelen, puzzels maken en tekenen. Lekker creatief bezig zijn, deels op met educatieve spellen op de computer, zodat ze van alles wat meekrijgen en zich spelenderwijs optimaal kunnen ontwikkelen.

Zeg nou zelf, jij kunt toch eigenlijk ook niet meer buiten je smartphone, koelkast en wasmachine? 😉

Visuals: Shutterstock