fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Kinderen laten opgroeien zonder technologie

We leven in een wereld waarin we bijna niet meer zonder technologie lijken te kunnen, of wellicht zijn we dat stadium al gepasseerd en kunnen grote delen van de Westerse maatschappij al niet meer zonder. Bij het opvoeden van je kinderen heb je hier wellicht ook bepaalde ideeën over. Het is zoeken naar de juiste balans.

Oh yeah baby 1

Oh yeah baby 2

Oh yeah baby 3

Geen technologie

Deze moeder, Niki Boon, werkte als fysiotherapeute in Schotland toen ze besloot om als fotograaf verder te gaan en terug te emigreren naar haar thuisland Nieuw-Zeeland. Daar maakte ze nog een rigoureus en bijzonder besluit: haar vier kinderen laten opgroeien zonder technologie. Je leest het goed: geen tv, geen telefoon, geen internet, alleen de natuur.

Oh yeah baby 4

Oh yeah baby 5

Oh yeah baby 6

Romantisch beeld

Dit roept bij mij nogal een romantisch beeld op van rennende kinderen door wilde velden, klitten in de haren, vieze vegen op de toetjes en spelen met wat de natuur voorhanden heeft. Gezien de fotoreportage die ze hiervan gemaakt heeft, genaamd ‘Childhood in the Row’ klopt dat romantische beeld volledig! Te gekke foto’s die het delen helemaal waard zijn.

Oh yeah baby 7

Oh yeah baby 8

Oh yeah baby 9

Keerzijde

Uiteraard kun je ook denken aan de keerzijde van dit verhaal. Zullen deze kinderen als ze later de maatschappij ingaan om te gaan werken, hierdoor voor een deel achter lopen in bepaalde ontwikkelingen? Of hebben ze zich op creatief en inventief gebied zo extra ontwikkeld, dat ze dit met andere kwaliteiten compenseren? Kiezen dit soort kinderen wellicht voor bepaalde soorten beroepen, waar geen technologie aan te pas komt? Wie zal het zeggen…

Oh yeah baby 10

Oh yeah baby 11

Oh yeah baby 12

Kinderen laten opgroeien zonder technologie

Dit zegt deze moeder zelf over haar keuze:

‘Mijn kinderen groeien op zonder tv of andere elektronische apparaten. Ik weet dat deze levensstijl onconventioneel lijkt. Met deze reportage wil ik de magie van een kindertijd in contact met de natuur vieren. Ik wil dat ze de dagen samen doorbrengen in de ongerepte natuur en ze zo de ruimte bieden om hun fantasie de vrije loop te laten. Ik fotografeer hun jeugd zoals hij is: vrij, waar het landschap begint en hun kleine ziel eindigt.’

Oh yeah baby 13

Oh yeah baby 14

Oh yeah baby 15

Pic credits: Niki Boon (IG account)
Via Curioctopus.