fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Kerststress! Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dit dus!

Als je niet zo stressbestendig bent, zoals ik dus, dan kan het idee van kerst je behoorlijk de kriebels bezorgen. Dit fenomeen staat ook wel bekend als kerststress. Begrijp mij niet verkeerd, ik kan best wat hebben, maar van het idee dat ik voor een grote groep mensen moet koken krijg ik spontaan rode vlekken in mijn nek!. Ja, ik weet het, ik droomde altijd over een groot gezin, maar dat is toch anders. Ja toch?

Hulp bij kerststress

Anyways, dit jaar kom ik daar weer mooi onderuit, maar voor degene die nu al klotsende oksels hebben: ik ga je helpen! Mentaal dan he? Echt niet in de keuken…Wat is er nu het ergste wat er kan gebeuren? Inderdaad, die rode vlekken worden als je hieraan denkt alleen maar groter, maar probeer eens van alle erge dingen het positieve te zien? Daar wordt je een stuk rustiger van!

1.Je verprutst iets in de keuken

Je hebt belangrijke ingrediënten vergeten, het brandt onwijs aan, het gaat in ieder geval he-le-maal verkeerd! Nu is dat echt niet leuk, maar aan de andere kant: je hoeft het na dit jaar dus NOOIT meer te doen! Daarbij heb je bij deze ook een nieuw onderwerp verzorgd wat jaarlijks terugkomt: ‘Weet je nog die keer dat JIJ kookte? Whahahaha!’ One for the team!

2. Gênante vragen

In mijn geval zal dat iets zijn in de trant van ‘En, ben je alweer aan de man / aan het daten?’. Denk vooral ook aan ‘Wanneer komt nummer 2 / 3 / …?’ of ‘Hoe staat het met je hechtingen / aambeien / zeik je nog in je broek als je niest?’. Op iedere vraag waar je het liever niet over wilt hebben, is het antwoord altijd: ‘Ik ga even wat te drinken halen, jullie ook wat?’. Ze bedoelen het goed en zijn geïnteresseerd in je. Ze kunnen er ook niets aan doen dat ze niet weten wat ze moeten zeggen.

3. Je kind gedraagt zich niet

tumblr_mybv4aLtf21qz982co1_500
Kinderen zijn nu eenmaal kinderen en gooien hun gevoelens eruit. Wij als volwassenen weten dat goed te verbloemen (heel gemaakt eigenlijk), maar wel beleefd. Het enige wat je kunt doen is je kinderen voorbereiden op wat komen gaat en ervoor zorgen dat zij zich ook kunnen vermaken. Wie weet kun je ze een leuke knutsel geven, een nieuwe puzzel of bouwproject of laat ze aan tafel een kleurplaat maken als ze al uitgegeten zijn en nog niet van tafel mogen. Voor kinderen is het ook kerst en zij zitten natuurlijk niet te wachten om uren aan tafel te zitten. Misschien kun je iets leuks achter de hand houden voor het geval ze zich gaan vervelen. Als het echt de spuigaten uitloopt, dan is het tijd om de joker in te zetten: DE TV! Rust in de tent, dan maar op deze manier.

Denk maar zoals ik: het kan altijd erger! Merry Christmas everybody!