fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Een heldere dagroutine voor kinderen met de checkpad!

Tanden al gepoetst? Tassen gepakt? Schoenen al aan? Een heldere dagroutine voor kinderen is erg belangrijk en met deze tool geef je ze inzicht én vergroot je de zelfstandigheid!

Heldere dagroutine voor kinderen

Voordat je ’s ochtends met de kinderen de deur uit kunt gaan, moet er altijd van alles gebeuren. Pyjama uit en kleren aan. Opfrissen en tanden poetsen. Eten en tasje inpakken. Zijn de haren al gekamd en zit er fruit in de tas? Veel om aan te denken en veel van deze taken kunnen kinderen vanaf een bepaalde leeftijd al goed zelfstandig doen. Om de taken op een dagdeel inzichtelijk te maken is er een handige tool uitgebracht, die in ieder gezin met kinderen goed van pas komt…

Lijstjes met taakjes

Zelf had ik voordat ik deze handige tool had ook al de routine voor de ochtend en de avond voor Otis in kaart gebracht. Op een verticale strook papier begon ik bovenaan met de zon en de maan om het moment van de dag weer te geven en hieronder kwamen in zelf getekende iconen onder andere bordjes met bestek, tandenborstels, wc’s, kleding en bedjes voorbij. Voor Otis werkte dit goed, want hij kon zelf zien wat er zou gebeuren en wat hij al gedaan had. Ik wees hem er ook steeds op. ‘Kijk Otis, dit en dat hebben we gedaan, dus nu gaan we zus en zo doen voordat we gaan slapen’.

Checkpad om zelfstandig taken uit te voeren

Nu heeft het platform Gezinnig de Checkpad ontwikkeld, om zo ouders en kinderen een handje te helpen. Deze handige tool bestaat uit een houder met dikke rubberen rand, dus kid-proof! Links op deze pad kun je door middel van de verschillende meegeleverde magneten de taakjes in de goede volgorde zetten. Hiernaast kunnen de kinderen aan het wieltje draaien, om zo door middel van kleur aan te geven dat ze deze taak volbracht hebben. Draai je de pad om? Dan kun je op de achterkant hetzelfde doen! De ochtend- en avondroutine kun je dus op één pad kwijt!

Zelfstandigheid voor kinderen

Een heldere dagroutine voor kinderen kan een praktische hulp zijn! Als kinderen eenmaal wat dingen zelfstandig kunnen, dan is het natuurlijk super leuk dat ze met hun eigen pad een overzicht hebben van de routine. In de ochtend en de avond kunnen ze zelfstandig taakjes afvinken door aan het wieltje te draaien. Zo wordt de zelfstandigheid gestimuleerd en hoef jij het alleen maar in de gaten te houden. Win-win voor de drukke ochtenden én avonden!

Wil je ook zo’n checkpad testen? Je kunt ze vinden bij Gezinnig in de kleuren rood en blauw. Ze kosten €24,95 en op de site staat ook een overzicht van de 54 magneetjes die erbij zitten.

Vins je het ook leuk om te lezen hoe ik mijn peuter het alfabet leer al voordat hij naar de basisschool gaat? Je leest het op de blog!