fbpx
Menu
Educatief / Kind zijn / Mama zijn / Opvoeding

De letters van het alfabet leren op 5 manieren

Spelenderwijs leren is natuurlijk het leukste en omdat mijn Otis alweer drie jaar oud is ben ik bezig met letters. Ik wil hem zo goed mogelijk voorbereiden op het moment dat hij straks naar de kleuterschool gaat en daarom wil ik hem het alfabet leren. Om het leuk en makkelijk te maken, doe ik dit op 5 verschillende manieren.

De tijd vliegt voorbij

Mijn kleine lieve Otis is in februari alweer drie jaar oud geworden. Dit betekent dat hij over negen maanden al naar de kleuterschool gaat! Oei, dat is wel even confronterend, want mijn kleine jongen groeit, net als die van jullie, zo ontzettend snel op! Ik weet het nog als de dag van gister dat ik hem voor het eerst in mijn armen hield toen hij net geboren was. De afgelopen jaren gingen als een flits voorbij.

Voorbereiden op de kleuterschool

Spelenderwijs steken kinderen natuurlijk al onwijs veel op. Gelukkig maar, want er zijn ontzettend veel leuke manieren om je kinderen wat bij te brengen. Ik wil natuurlijk dat Otis al bepaalde basiskennis heeft, net zoals de meesten van jullie denk ik. Daarom ben ik wat actiever bezig met hem de letters van het alfabet te leren. Ik moet zeggen dat dit erg goed gaat!

Alfabet leren: boek

Er zijn natuurlijk veel leuke boeken met letters en ook hier staan er een aantal ik de kast. Degene die hij al lang in de kast heeft staan is de Nijntje’s eerste woordenboek. Helaas is deze in het engels dus hebben we daar de E van Olifant en de R van neushoorn in staan. Dat schiet lekker op ;-). Gelukkig komen veel andere letters wel overeen. Welke ik ook te gek vind is Eric Carl’s Dieren ABC. Ik ben een grote Eric Carle fan en door de letters te koppelen aan dieren en hier korte versjes bij te maken, is het met de mooie vormgeving een top combinatie!

Dieren ABC – Eric Carle – €27,95 (hij zal ook goedkoper verkrijgbaar zijn, maar op de andere sites was hij uitverkocht)

Alfabet leren: puzzel

Er ligt hier sinds een paar weken ook een houten alfabet puzzel in huis. Super leuk want zo leer ik hem bijvoorbeeld de B van bed en laat ik hem de letter zoeken. Zo proberen we om de dag een nieuw woord met nieuwe letter en herhalen we de letters die hij al heeft geleerd. Dit gaat hem erg goed af en voor ik het wist, kende hij de A van aap, de B van bed, de O van Otis en de P van papa. Hij is vooral fan van de letter Q, want die lijkt op een ballon. Laat ik die maar even voor het laatst bewaren…

Houten alfabet puzzel – Angel toys – €12,99

Alfabet leren: poster

Er zijn ontzettend veel leuke posters op de markt en daar zitten ook veel leuke alfabet posters bij. Super leuk om er één op de kinderkamer te hangen! Zo kun je in het avondritueel nog een rondje letters meenemen. Deze vind ik zelf erg leuk.

ABC poster – Petit Monkey – €17,95

Alfabet leren: schrijven met magnatab

Deze te gekke magneetborden heb ik al eerder voorbij laten komen op de blog, maar nu heeft Otis ook echt de leeftijd om ze te gaan gebruiken! De Magnatab borden leren je kindje op een leuke manier de vormen van de letters aan. Ze pakken de pen en volgen de letters op het bord. Door de magneetbolletjes wordt de pen automatisch in de goede richting getrokken, dus zo leren ze zelf de juiste vormen om de letters mee te maken! Ik ben fan!

Magnatab schrijfborden – Amstelmam  €31,95

Alfabet leren: liedjes zingen

De kleine directeur is dol op zingen! Ook in de auto zingt hij Engelse liedjes uit volle borst mee in eigen Otis taal! De cd’s van Sesamstraat zijn natuurlijk favoriet. Die liedjes blijven geweldig. Ik probeer nu ook het standaard alfabet liedje samen te zingen. Deze is best lastig, dus ik ben nog op zoek naar wat andere liedjes met de letters van het alfabet. Ook ken ik de welbekende ‘Alfabet mars’ van Sesamstraat, waar we druk mee in de weer zijn. Alle extra tips zijn welkom!

Ik denk dat het erg leuk is en voor een kind gemakkelijker om op deze verschillende manieren in aanraking te komen met letters. Misschien ligt de ene manier hem beter dan de andere. Daar kom je dan gelijk achter. Wij beleven hier in ieder geval erg veel plezier aan het leren van de letters! Hebben jullie nog andere leuke manieren? Wij zijn erg benieuwd!