fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Bevallen is topsport!

Mijn tweede blog. En dus zijn de verwachtingen hoog gespannen. Maak ik het waar om vaker dan eens mensen te vermaken met mijn blog of was het een eenmalige brainwave? In dat laatste geval was het in ieder geval een brainwave waar ik ontzettend veel leuke reacties op heb gekregen. Maar mocht ik ten onder gaan dan strijdend, we zullen het meemaken!

Grote verandering
Als eerste is deze blog veel later dan de bedoeling. Ik beloof dat een volgende blog niet zo lang op zich zal laten wachten. Maar er is even iets tussengekomen, wat mijn dag, nacht en weekindeling een andere wending heeft gegeven. Natuurlijk wisten we dat dat ging gebeuren, maar alsnog was het niet in te plannen.

Bevallen is topsportbevallen-is-topsport-1
Ik ben namelijk voor de tweede keer mama geworden, op 1 september, en laat dat nou gelijk inspiratie genoeg hebben opgeleverd voor deze blog! En nee ik zal niet ingaan op de details van de bevalling waar niemand echt op zit te wachten, of op de kraamtranen in de eerste week. Nee! Ik heb nagedacht hoe ik het dan het beste kan beschrijven zwangerschap en bevallen. Ik heb me laten inspireren door een ander hoogtepunt dit jaar: goud op de 200m sprint, slechts 4 dagen ervoor. Want elke moeder zal het beamen, zwanger zijn en bevallen is topsport en ik zal uitleggen waarom….

Dafne versus Marleen
Het gevoel dat in me omgaat op 1 september rond een uur of 2 in de ochtend moet vergelijkbaar zijn met het gevoel Dafne Schippers had 4 dagen ervoor toen ze goud won op het WK in Beijing. Na maanden de focus richten op een doel. Maanden van afzien, voorbereiding, juiste voeding, juiste training, onthouding van alcohol en andere slechte gewoonten…gewoon je volledig richten op die eindstreep.
Het enige verschil. Dafne kon tot het moment toe inplannen hoe de laatste uren voor die finish eruit moeten zien om de ultieme prestatie neer te zetten…ik had geen idee wanneer ik moest pieken. Des te groter was het om die focus zo vast te houden dat ik op het juiste moment kon pieken. Mijn eerste bevalling als enige ijkpunt heb ik me voorgenomen. ..korter, sneller, betere focus en niet denken aan je omgeving. Niet nadenken dat je daar ligt in je meest oncharmante houding, met ongecontroleerde bewegingen en bijwerkingen. Je hebt één doel, één focus: de baby. Zo snel mogelijk.

Startschot
Dan in de nacht van 1 september, hij is net begonnen, merk ik dat de eindsprint gaat beginnen. En een sprint is het. Vanaf moment van realiseren dat het startschot heeft geklonken tot het einddoel: de baby, heb ik 2 uur en een kwartier. Maar ja..dat weet ik op dat moment nog niet. De laatste uren waren redelijk blijkt. ‘S avonds nog een yogales, dus die ontspanning heb ik mooi nog even meegepakt, twee uur slaap gehad en nu is het tijd om te pieken. Focus aan!

Eindstreep

Tijd hebben we niet verloren, het parcours was niet helemaal vlak maar de focus is aangebleven. Mijn tijd is verbeterd. Het hele parcours van begin tot eind is afgelegd in slechts 2,5 uur. Daar kan menig marathonloper een puntje aan zuigen!. En het resultaat; beter dan Goud! Een prachtig mannetje is geboren, ook hier waren er seconden van twijfel of het wel goed was gegaan, maar binnen een minuut was die spanning uit de lucht en konden wij huilen, janken en schreeuwen van geluk! De ontlading van maanden van voorbereiding en de focus van de laatste uren kwam eruit! Kippenvel en trots!

Want hoewel ik met mijn topprestatie geen sponsordeals binnenhaal, geen telefoontje van Mark Rutte of uitnodiging in DWDD, ik heb één van de twee mooiste mensen ter wereld op aarde gezet. En als over twintig jaar de gouden plak van Dafne ligt te verstoffen in de vitrinekast, mag ik nog steeds zijn was doen als hij thuiskomt in het weekend…en wat kan daar nu tegenop!

bevallen-is-topsport-3

Aangenaam Marleen! Mama van Mees en Joost. Ik deel graag mijn ervaringen als werkende mama in een mannenhuis, waar ik mijn best doe om een lieve, grappige en alles kunnende mama te zijn en daarnaast natuurlijk ook een fantastische en jaloersmakende vriendin. Mijn blog gebruik ik als uitlaatklep. Misschien voor jou ter inspiratie, bron van herkenning of gewoon om even nergens anders aan te denken.