fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Een gezond kindje is niet zo vanzelfsprekend

Als je zwanger bent is een gezond kindje het belangrijkste wat er is. Soms heb ik alleen niet het idee dat mensen zich realiseren hoe bijzonder het eigenlijk wel niet is om een gezond kindje te mogen krijgen.

Wel of geen kindje (erbij)

Soms hoor ik mensen praten over wel of niet een kindje (of nog een kindje erbij). Uiteraard is dit een onderwerp wat in veel gezinnen leeft. Ook bij stellen die een in een bepaalde leeftijdszone zitten. Of single vrouwen die niet langer willen wachten op een potentiële vader. Het is geen vreemd onderwerp en vooral van vriendinnen hoor ik dat ze het vervelend vinden dat ze door hun leeftijd gedwongen worden om keuzes te maken. Het is nu eenmaal een feit dat bepaalde risico’s groter zijn naarmate je als vrouw een bepaalde leeftijd bereikt. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel.

Een gezondje kindje is een wonder

Nu ben ik vanuit mijzelf helemaal geen doemdenker ofzo, maar de laatste tijd zijn er een aantal dingen in mijn omgeving gebeurd, waardoor ik enorm met mijn neus op de feiten gedrukt ben. Het mogen krijgen van een gezond kindje is een wonder. Het is niet ‘gewoon’ om een zwangerschap uit te dragen en na negen maanden een huilende baby in je armen gedrukt te krijgen wat gezond opgroeit. In de meeste gevallen gaat alles goed, maar soms ook niet en dat maakt mij eerlijk gezegd een beetje bang.

Wees dankbaar

Ik ben altijd al ontzettend dankbaar geweest met mijn gezonde Otis. Ongeacht het feit dat ik hem geen standaard gezin heb kunnen bieden of dat hij misschien niet de meest ideale slaper of eter is. Een jongen of een meisje? Ontwikkeling volledig volgens de standaard curve uit het boekje? Een dure designwieg of een wiegje lenen van de buren? Totaal niet belangrijk! Helemaal als je weet dat sommige gezinnen radeloos zijn met een ziek kind of nog erger, afscheid hebben moeten nemen van hun kindje. Zeg nu zelf, als ouder je kleintje niet kunnen helpen en beschermen is het ergste wat er is.

Een goede zwangerschap met een gezond kindje als resultaat is een voorrecht wat ik iedereen toewens! De rest is bijzaak.