fbpx
Menu
Erop uit / Mama zijn

Een dagje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht

Ik heb een zoon van drie en hij is gek op voertuigen. Net zoals veel kinderen van zijn leeftijd. Gister gingen wij een dag naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Treinen fascinatie

Otis is gek op voertuigen en dan in het speciaal treinen, bussen en vliegtuigen. Als we in de auto zitten wordt ieder exemplaar wat we tegenkomen ook benoemd. ‘Mama, trein! Kijk, nog een trein! Ik zie grote witte bus! Vliegtuig mama, daar!’ Hij is een keer met opa en oma met de trein naar Amsterdam geweest drie maanden geleden en daar heeft hij het nog dagelijks over. Bij iedere trein die hij ziet is het ‘Mama, Otis met opa en oma in de trein’. Helemaal fantastisch dus!

Houten treinbaan

Daarnaast komt zijn treinen fascinatie terug in zijn speelgoed, want met zijn verjaardag vorige week heeft hij veel accessoires gekregen voor bij zijn houten treinbaan. Mama had ook een grote nieuwe set, dus tegenwoordig kunnen we met de houten treinbaan echt het hele huis door en hebben we diverse extra’s, zoals een station, bruggen, hoogteverschillen, bellen en kruispunten.

De reis

Gister gingen we een dagje met opa en oma naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hoe kun je daar nou beter heen reizen dan met de trein? De heenreis vond meneer al helemaal te gek. Hij kreeg een eigen (oud) treinkaartje van oma en toen kwam er ook nog een conducteur langs, aan wie hij zijn kaartje mocht laten zien. Dat is natuurlijk zoiets als ‘mijn vader werkt bij Mc Donalds’ voor mijn kind, dus de meneer werd aangegaapt en nagestaard alsof hij 10 dagen Ziggodome had uitverkocht in 5 minuten. Wist je dat je met de trein echt kunt reizen tot IN het museum zelf? Niet de meest snelle route, maar wel de leukste natuurlijk!

Het Spoorwegmuseum voor jong en oud

Het museum zelf zag er al te gek uit op de website en in werkelijkheid was het misschien nog leuker! Het zijn niet alleen maar grote hallen met oude treinen, zoals je misschien zou verwachten, maar het is echt een belevenis voor jong en oud. Kinderen van verschillende leeftijden kunnen zich hier goed vermaken en er is voor ieder wat wils. Mijn peuter was bijvoorbeeld niet uit het kleine treintje buiten te krijgen. Een treintje waar de kindjes alleen inzitten en wat een rondje rijdt over het buitengedeelte (onder begeleiding). Echt alleen maar blije koppies en ouders die daar al uren hingen, omdat de kinderen steeds nog een rondje mee wilden gaan.

De vuurproef

Deze attractie vond ik echt te gek en doet niet onder voor een park als de Efteling! Per ronde mogen er 15 mensen de attractie betreden. Deze 15 mensen zijn verdeeld in 3 treinen in verschillende kleuren. In de eerste ruimte vertelt Rutger Hauer een leuk kort verhaal over de geschiedenis van de spoorwegen. De tweede ruimte maakt duidelijk waar de attractie over gaat: je gaat zelf een trein besturen! Als dat maar goed gaat… Per groepje van vijf ga je in je eigen simulator die levensecht is. Dat hoort natuurlijk ook zo bij een simulator, maar deze is echt te gek en in je eigen trein reis je door verschillende werelden. Snelheid, spanning en plezier voor alle leeftijden. Mijn Otis heeft het steeds over de groene trein waar hij in mocht rijden en die ging vliegen! Het heeft een grote indruk achtergelaten dus!

Overige attracties

Ook is er een theatervoorstelling over reizen naar verre oorden. Deze hebben wij niet gezien, omdat 15 minuten wachten en mijn kleine druktemaker geen goede combinatie is. Deze willen we zeker een volgende keer nog eens gaan bekijken. Bij de attractie ‘Stalen monsters’ beleef je in een karretje ook mooie avonturen. Deze hebben wij ook voor een volgend bezoek bewaard, maar gezien de rij die er stond (een zaterdag in de voorjaarsvakantie, daar had ik niet echt goed over nagedacht) is de attractie erg leuk! Wel hebben wij ‘De Grote Ontdekking’ gedaan, waarbij je met koptelefoon op een mijnschacht ingaat en waar je in een mooie wereld van toen te horen krijgt hoe de stoomlocomotief is ontstaan. Iedere plek waar je loopt vertelt een ander verhaal, heel erg mooi gedaan.

Een te gekke dag

Overal tussendoor staan natuurlijk prachtige treinen uit allerlei verschillende tijden, is er uitgebreide eetgelegenheid, een mooie winkel en staan er uiteraard leuke modeltreinen uitgestald, die je kunt laten rijden door op de grote knop te drukken. Mijn kleine man was zo blij en enthousiast aan het rondrennen dat we lang niet alles gezien hebben. Dat geeft ook niet, want we hebben zo’n leuke dag gehad, dat we zeker nog eens terug gaan!

Wist je dat er ook speciale thema-weekenden gehouden worden met Thomas de Trein of Chuggington? Te gek toch?

Meer info kun je vinden op de website van Het Spoorwegmuseum.