fbpx
Menu
Educatief / Kind zijn

Spelenderwijs leren 2.0 met Osmo!

Er is een nieuw en innovatief product op de markt, waarbij spelenderwijs leren naar het volgende niveau getild wordt. Daar wilde ik natuurlijk het fijne van weten!

Online generatie

Als ik naar mezelf kijk als bijna midden dertiger (Ssshhh…), dan zie ik heel erg goed wat er tijdens mijn generatie voor enorme shift is geweest. In mijn tijd speelde je nog ‘anoniem’ buiten, oftewel: je kon weleens kwijt zijn. Niemand kon jou namelijk bereiken! Toen ik naar de middelbare school in een andere stad ging, kreeg ik mijn eerste mobiel. Een grote, blauwe Pocketline Swing. Tijdens mijn middelbare schooltijd moest je inbellen als je internet wilde gebruiken en dan kon er thuis niet gebeld worden. Ik heb nog werkstukken gemaakt met boeken uit de bibliotheek! Iets waar mijn Otis zich later weinig bij kan voorstellen. Nu is iedereen altijd en overal online en met elkaar in contact, een enorme shift in een vrij korte tijd van 20-25 jaar.

osmo spelenderwijs leren

Osmo connect online met offline

De nieuwe generatie weet niet beter dan dat ze altijd verbonden zijn met elkaar en oneindige toegang hebben tot informatie. Voor mijn zoon zal dit doodnormaal zijn en als ik naar wat oudere kinderen om mij heen kijk, zie ik dat ze zonder probleem tegelijkertijd skateboarden en met hun mobiel in de weer zijn. Dit innovatieve spelsysteem maakt de combinatie tussen online en offline én spelenderwijs leren! Degene die mij al wat langer volgen, weten dat ik educatieve spellen heel erg gaaf vind. Van Osmo mocht ik hun producten onder de loep nemen!

Wat is Osmo?

Osmo is een educatief spelsysteem, wat ontwikkeld is voor de Ipad. De basis is een Ipad houder (aan te passen voor de verschillende modellen) en een spiegel die je over de camera lens heen schuift. Online maak je een account aan en je bent klaar om te starten!

Newton en Masterpiece

Bij de spellen Newton en Masterpiece heb je alleen de Osmo basis nodig en deze twee apps.

Newton is een spel wat het inzicht, de creativiteit en het probleemoplossend denken stimuleert. Er komen bijvoorbeeld druppels op het scherm van je Ipad naar beneden vallen en deze moeten de bal raken. Dit kun je doen door een simpele lijn te zetten op het papier wat voor je Ipad ligt. Deze lijn wordt zichtbaar in het scherm van je Ipad en de druppels bouncen de andere kant op. Hoe cool is dat!?

Bij Masterpiece wordt je zelf een kunstenaar. Je kunt eigen foto’s of andere afbeeldingen op het scherm van de Ipad kiezen. Deze worden door de app omgezet in een lijntekening. Voor de Ipad ligt een leeg vel, waar jij je pen of potlood voor gebruikt. Je ziet de lijnen die je maakt in het scherm van je Ipad, dus door de instructies te volgen en de lijnen over te trekken, maak je een eigen kunstwerk!

Tangram

Dit spel is een aanvulling, waarbij je de tangram stenen aanschaft. Na het downloaden van de app kun je op verschillende niveau’s tangram puzzels maken. Dit is echt heel erg leuk om te doen, ook voor mama :-). Die hersens worden toch weer eens op een andere manier aan het werk gezet en dat kan natuurlijk geen kwaad!

osmo-spelenderwijs leren tangram

Coding

Dit losse spel focust zich op het spelenderwijs leren coderen. Een vaardigheid die in de toekomst steeds belangrijker wordt. In het spel is er een monstertje wat moet lopen, springen en obstakels moet overwinnen om aardbeien te eten. Door middel van blokjes met acties in reeksen neer te leggen, kun je zelf het monstertje besturen. Gamen, waarbij je op een compleet andere manier je koppie gebruikt!

osmo-spelenderwijs-leren

Words en Numbers

Deze twee spellen stimuleren de reken- en schrijfvaardigheid bij kinderen. Ideaal natuurlijk als je kind daar moeite mee heeft op school. Wist je trouwens dat Osmo ook veel gebruikt wordt in het onderwijs (in meer dan 15.000 scholen verspreid over 42 landen) en dat de leraren er zeer enthousiast over zijn?

Bij Words moet je onder andere de letters van het woord op het scherm zo snel mogelijk bij elkaar zoeken en in de juiste volgorde leggen. Numbers leert je rekenen door bijvoorbeeld een getal op het scherm weer te geven, waarbij je zelf verschillende combinaties van getallen kunt maken, om op het juiste antwoord uit te komen.

osmo-ipad-game-boxes-2_thumb800

Conclusie

Ik heb het mogen testen en eerlijk is eerlijk, zelf vond ik het ook te gek om te doen! Deze educatieve spellen zijn ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar oud, dus totdat Otis deze respectabele leeftijd heeft bereikt, weet ik wel iemand die zich over dit speelgoed ontfermd ;-).

De Osmo sets zijn verkrijgbaar in verschillende combinaties als in losse spellen. Je betaalt vanaf €39 voor een los spel en vanaf €89 voor een Starter kit. Bij de combinatie sets zit altijd de Osmo basis. Leuk om mee te starten en later uit te breiden. Zolang het educatief is, is die ‘scherm-tijd’ toch iets minder strict!

Ppppsssstttt, ben je enthousiast geworden? Houdt ons dan goed in de gaten! Misschien mogen we binnenkort wel een mooie set weggeven! Ideaal voor de feestdagen natuurlijk!