fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

‘De ggg van gans!’ Met mijn peuter op logopedie…

Mijn kind versta ik prima, alleen hoor ik natuurlijk ook wel dat hij geen perfect abn spreekt. De beste jongen is nog net geen drie jaar oud, dus ik maak mij totaal geen zorgen. Toch zit ik met mijn peuter op logopedie.

Taalachterstand

Bij de opvang van Otis komt er ieder kwartaal een logopedist kijken of er kindjes zijn met een taalachterstand of een uitspraak die beter kan. Otis zat op het randje en aangezien ik het beste wil voor mijn kind, zitten we tegenwoordig iedere vrijdag op logopedie.

De juf

We zijn fan van de juf, want ze is super lief en alles gaat spelenderwijs. Er worden plaatjes voor Otis uitgeknipt met woorden waar hij mee moet oefenen. We doen spelletjes waarbij we stiekem woordjes oefenen en waarbij hij zijn mond op de juiste manier leert gebruiken. Na de lijst met woordjes aflopen die een drie-jarige goed moet kunnen zeggen, kwamen er wat letters naar voren waar we mee aan de slag gaan. We begonnen met de letter G van gans.

Peuter op logopedie

De letter G (van gans dus) zegt Otis prima aan het einde van een woord. Omhoog, omlaag, het gaat allemaal top! Aan het begin van een woord lijkt de letter alleen compleet te verdwijnen… Mama roept dus een paar keer per dag ‘De GGGGG van ggggans.’ Het antwoord van Otis ‘GGGGG….(stilte)….ans!’. Inderdaad, in twee stukken in plaats van één.

Niemand zo eigenwijs als een peuter

Les twee stond ook in het teken van een letter en wel de V. Je raadt het al: de VVVVV van vvvvvis! Daar kwam de juf met een enorme doos, waar eerst een super grote onderwater puzzel uit getoverd werd. Toen die eenmaal in elkaar zat kwamen de houten vvvvvvvissen en hengels tevoorschijn. ‘Otis, we houden de hengel erboven en als we hem vangen, dan zeggen we vvvvvvvvis!’. Otis hengelt als een ervaren visser in 30 seconden alle vissen van de puzzel af en roept bij iedere vis ‘Kijk, ik heb hem!’.

De lessen duren maar een half uur, dus ik probeer bij te springen en de juf te helpen. ‘Zeg maar Otis vvvvvvis!’. Daar gaat meneer ‘VVVVVVV……(stilte)……is!’.

Die hele week hoorde je mama dus ‘Otis, vvvvvvvis!’ Aaaarrrggggggg……met de g van gans dus!