Alleenstaande moeder? Check! Heb ik hier dingen van geleerd? Jazeker! Ook al weet je soms echt niet wat je moet doen, je bent sterker dan je denkt! Voor jullie zette ik 5 dingen op een rij die veranderen als je alleenstaande moeder of ouder bent.
1.Je leven wordt voor je geleid
Tot op zekere hoogte natuurlijk, want je kiest zelf voor een kind. De meeste alleenstaande moeders hebben kun kindjes het grootste gedeelte van de tijd, zoals ik. Otis vader is eens in de 5-6 weken een paar dagen in Nederland en dat zien ze elkaar, maar de rest van de tijd is het een one-man-show. Waar je in een gezamenlijke gezinssituatie bepaalde zaken deelt, draait alles nu alleen om jou. Eten, verzorgen, opvoeding, slapen, werken, opvang, knutselen, leuke dingen doen, huishouden, alles draait om je kind die je de gelukkigste ter wereld wilt maken.
2. Balans
Tja, waar je in een ‘standaard’ situatie met twee ouders in één huis af en toe nog wat tijd voor jezelf kunt vinden (of überhaupt alleen naar het toilet kunt gaan), is dat als alleenstaande ouder wat lastiger. Er moet gelijk een oppas aan te pas komen (opa en oma) en guess what, die hebben ook een sociaal leven. Ze willen uiteraard altijd helpen als ze tijd hebben, maar tijd voor jezelf is het eerste wat erbij in schiet in deze situatie.
3. Je mag niet ziek worden
Nooit niet, want dat gaat niet. Kinderen moeten naar de opvang, er moet gewerkt worden en de wasmand is altijd vol. Opa’s en oma’s werken ook gewoon nog in mijn geval, dus ziek zijn is geen optie. Tanden op elkaar en in een iets lagere versnelling doorgaan, beter wordt het niet.
4. Je moet nog sterker in je schoenen staan om ‘Nee’ te zeggen
Je doet het alleen, dus je bent in je eentje consequent. Niemand die het even overneemt, jij bent degene die je kinderen opvoed. Of er nu een driftbui achter jouw ‘Nee’ aankomt en of je nu thuis bent of in de supermarkt staat…
5. Je zal gaan twijfelen aan jezelf
Doe je het wel goed? Je kunt niet even snel overleggen over bepaalde dingen qua opvoeding, dat moet altijd achteraf. Hoe vaak ik niet denk: Time out! Je wilt het allemaal zo goed doen, maar wat is goed en wat is slecht? Ik heb nieuws voor je: je doet alles met de beste intenties. Ieder kind en iedere aanpak is anders, dus je doet het goed!
Iedereen moet zijn eigen weg vinden als alleenstaande ouder. Iedereen zal ook dezelfde gevoelens hebben van schuld (je kind niet de standaard gezinssituatie kunnen bieden) en twijfel (doe ik het wel goed). Zolang je voor je kinderen zorgt met alle liefde die je hebt, ben je de beste ouder die zij zich kunnen wensen!