fbpx
Menu
Creatief / Kind zijn

8 x hoe verkleden de ontwikkeling van kinderen stimuleert

Ben je vandaag een dokter, monster of een kunstenaar? Verkleden is natuurlijk ontzettend leuk, maar heeft voor kinderen ook nog een een extra bijkomstigheid. Wil je weten hoe verkleden de ontwikkeling van kinderen stimuleert? Ik zocht het voor je uit!

Verkleden als volwassene

Verkleden is fantastisch! Niet alleen als kind, maar ook als volwassene. Wij hebben jaren met onze groep vriendinnen verkleed koninginnedag gevierd: heerlijk! Op thema festivals pakten we natuurlijk ook uit met hilarische outfits. Logisch natuurlijk, want een goede reden om je weer eens wat extremer uit te dossen en simpelweg lol te maken, die pak je met beide handen aan!

verkleden kinderen

Verkleden als kind

Verkleden is niet maar gewoon verkleden voor kinderen. Het is niet voor niets dat er op ieder kinderdagverblijf een grote verkleedkist staat. Dat zal dan wel een extra stimulans zijn voor de ontwikkeling, denk je ook niet? Ik dook erin en vond verschillende manieren hoe verkleden de ontwikkeling van kinderen stimuleert.

8 x hoe verkleden de ontwikkeling van kinderen stimuleert

   1. Grove en fijne motoriek

    Laten we beginnen bij het omkleed moment. Vaak is dat een pak, jas of schort wat je dicht maakt door middel van klittenband, een rits of knoopjes. Dit is soms best een gepriegel, maar…. erg goed voor die kleine kriebel-wiebel vingertjes! De fijne motoriek komt hier aan bod. De grove motoriek is meer het springen, rennen en de achtervolging als ze als politie een boef gaan vangen, de ninja moves tijdens het redden van de magische draak of de dansmoves die ze oefenen tijdens hun superster optreden!

    kind verkleed

   2. Geheugen

    Bij het verkleden gebruiken kinderen altijd hun geheugen. Als je kindje zich verkleed als prinses of prins, dan moet zij of hij eraan denken hoe een prinses of prins zich gedraagt. Ze hebben dit onthouden, dus moeten het oprakelen en kunnen toepassen. Dit is een hele goede oefening voor de hersenen.

   3. Inlevingsvermogen en empathie

    Je hebt vast wel gemerkt dat de grootste na-apers bij jou thuis rondlopen. Deze mini mensjes zijn de wereld aan het ontdekken en volgen hierin vaak jouw voorbeeld. Yup, helaas ook als je eens een scheldwoord laat floepen. Door zich te verkleden en in de huid van een ander te kruipen, leren ze op een andere manier voelen en ervaren. Hun empathie voor andere mensen groeit als ze een rol aannemen. Laat dat nou nét goed zijn voor hun ontwikkeling…

   4. Oplossingsgericht denken

    Als kinderen zich met anderen gaan verkleden, dan komen ze voor verschillende dilemma’s te staan… Wie mag de held zijn en wie is de schurk? Hier samen uitkomen vergt denken in oplossingen, maar ook delen en elkaar iets gunnen. Win-win natuurlijk!

    kind rollenspel

   5. Fantasie en creativiteit

    In de wereld van kinderen bestaan er trollen en kun je onzichtbaar worden. De fantasie is erg groot en het is natuurlijk nóg leuker om dit extra aan te dikken met leuke verkleedkleding om zo extra in je rol te komen! De fantasie en creativiteit van een kind is erg goed voor het denkvermogen. Helemaal in deze tijd waarin het grootste deel van het speelgoed weinig meer aan de verbeelding overlaat. Goed om dit te stimuleren dus! Vergeet niet dat je ook kunt improviseren met wat kleding, sjawltjes en mutsen van papa en mama, mocht je niets in huis hebben. En van die grote doos, kun je natuurlijk ook zelf een robot pak maken!

   6. Taalontwikkeling

    Het is altijd zo leuk om te zien, dat als kinderen zich verkleden, dat ze dan ook opeens andere woorden gaan gebruiken! Ze passen hun woordgebruik aan op de rol die ze spelen. Een schurk of boef heeft een wat zwaardere en boze stem en die deftige dame praat bekakt en met een hoog stemmetje. Hoe vaker ze andere woorden gebruiken, hoe sneller deze aan hun woordenschat worden toegevoegd.

   7. Sociaal vermogen

    Tijdens rollenspellen moeten kinderen samenwerken. Ze leren om te gaan met teleurstellingen (als ze niet de rol kunnen spelen die ze zouden willen en leren tegelijkertijd dat een andere rol juist ook heel erg leuk kan zijn. Ze leren hiernaast ook interesse tonen en te luisteren naar elkaar. Allemaal belangrijke vaardigheden, die ze hun hele leven zullen gebruiken.

    verkleden goed voor kinderen

   8. Emoties verwerken

    Kinderen maken veel mee op een dag en zo ook ervaringen waar ze wat meer moeite mee hebben. Dit kunnen ze verwerken door een rol te spelen en het in perspectief te zetten. Zo leren ze hun gevoelens verwerken en gaan de wereld op een betere manier begrijpen.

Verkleden bij kinderen stimuleren

Nu weet je dus hoe verkleden de ontwikkeling van kinderen stimuleert! Een aardige waslijst is het geworden, dus dat is een goede reden om eens goed te kijken naar de status van de verkleedkleding in huis. Past alles nog, kun je het aanvullen met wat van jouw eigen kleding en accessoires of is het tijd om wat nieuws aan te schaffen?

Meer lezen over creatieve en stimulerende activiteiten voor kinderen? Je vindt het op de blog!

Alle visuals zijn van Shutterstock!