fbpx
Menu
Humor / Mama zijn / Opvoeding / Voor papa

Hulp is in aantocht: peutermanagement voor mannen!

Deze boekentip is speciaal voor vaders. In het bijzonder vaders van peuters of wannabe peuters. Dit soort opvoedkundige boeken worden natuurlijk vaak voor ouders in het algemeen of voor vrouwen geschreven, maar Henk Hanssen heeft de nobele taak op zich genomen om speciaal de mannen te navigeren op de weg van het vaderschap. Naast zijn assistentie bij zwangere vrouwen en baby’s is er nu ook ‘Peutermanagement voor mannen!’. HOERA!

Speciaal voor de mannen, maar net zo leuk voor de vrouwen

Ik was persoonlijk al bekend met één van de voorlopers van dit boek ‘Babymanagement voor mannen’. Op dat betreffende moment aangeschaft voor de vader van mijn kind, maar uiteraard, eigenwijs als ik ben, heb ik het ook gelezen. Inclusief het nodige gegrinnik… Pas op, deze boeken zijn namelijk uiterst serieus qua content, maar wel geschreven met een flinke dosis humor! Er wordt niet om de zaken heen gedraaid en ze staan vol met handige tips!

Peutermanagement

Wat er zo bijzonder is aan peuters? Nou, het kan nogal een cultuurshock zijn na het tuttelige-baby verhaal. Je krijgt als man eerst te maken met je zwangere vrouw (Zwangerschapsmanagement voor mannen), vervolgens wordt je vader van een baby (Babymanagement voor mannen) en voordat je het weet bevindt jij je in de rol van peuter vader. Schrik niet, want peuters zijn van een heel ander kaliber! Net als je denkt dat het baby-riedeltje een beetje onder de knie hebt, zijn ze baby-af en begint het echte werk.

Welkom in het leven met peuters

Henk omschrijft peuters als ‘een wandelend vaatje buskruit waarin allerlei persoonlijkheidstypen uit de managementtraining zijn samengeperst. Je meest tevreden klant én de grootste klager. Met peuters is het voortdurend schakelen tussen tegenstellingen. Tussen wisselende humeuren; tussen kansen en dompers. Het is non-stop crisismanagement met onvoorspelbaarheid als enige regelmaat.’ Laat ik uit ervaring kunnen zeggen dat hij hiermee de spijker recht op dat kleine peuterkoppie slaat.

Even wat voorbeelden van wat je kunt verwachten in dit boek.

3 misverstanden over peuters

  1. Zodra je peuter kan praten, kun je met hem overleggen.
  2. Peuters leren vanzelf spruitjes en erwten waarderen.
  3. Het is niet normaal dat een peuter krijsend in het gangpad van de supermarkt ligt.

Deze peutermoeder houdt wijselijk haar mond. Naast deze herkenbaarheid (of mentale voorbereiding) komen er natuurlijk ook veel goede en bruikbare tips voorbij. Uiteraard geen succes gegarandeerd, want het blijven eigenwijze wezens. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe je een discussie kunt winnen van iemand die niet meer dan honderd woorden beheerst.
  • De ideale basisschool vinden in 10 minuten of 3 stappen.
  • Waarom peuters geen groente lusten en inspiratie om ze aan het eten te krijgen.

Henk Hanssen

Voordat je denkt: ‘Waar haalt Henk deze wijsheid vandaan?’, kan ik je geruststellen. Hij heeft echt geen elftal aan kinderen op de wereld gezet, want dan had hij iedere avond met de wallen tot op zijn knieën al knikkebollend om 19:30 op de bank gezeten in plaats van avonden achter zijn computer om deze boeken voor jullie te schrijven. Hij heeft voor dit boek ontelbaar veel deskundigen het hemd van het doorgeleerde lijf gevraagd en alleen de beste input en tips verzameld om dit handboek voor vaders samen te stellen. Ik blijf het zeggen: stiekem ook voor de moeders, ssshhhh….

Inzichten en tips

Ook deze moeder zegt: ‘Henk, bedankt!’. Ik heb goede inzichten gekregen hoe bepaalde zaken eruit zien vanuit een peuter en zit vol inspiratie om mijn zoon aan het luisteren en eten te krijgen. Dit alles vanuit een verfrissend mannenperspectief!

Voor alle moeders van Nederland is dit boek een super tip voor jouw eigen daddy cool. Nou ja, laten we hopen dat hij met deze tips zijn daddy hoofd koel kan houden, alles goed weet te relativeren, voldoende geduld op kan brengen om de kleine dictator uit te laten razen wanneer het nodig is én een bombardement aan doperwten weet te ontwijken tijdens de avonddis.

Je kunt Peutermanagement voor mannen het kopen in de Ikvader shop of bij Bol voor €19,95.

Als je de blog in de gaten houdt, dan hebben we later deze week wellicht een leuke verrassing…