fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

5 dingen die overboord gaan als je moeder bent

Je leven staat compleet op zijn kop als je moeder bent. In vergelijking met daarvoor is alles anders en door deze ervaring veranderen er ook dingen aan jou. Ik laat je een ‘kleine greep’ zien van de dingen die overboord gaan als je moeder bent!

Hallo mama!

Laten we eerlijk zijn… Voordat je moeder werd had je een beeld over hoe jij zou zijn als moeder. Hoe jij je kindje zou opvoeden en je dacht dat je je wel kon voorstellen hoe het zou zijn als er een baby aan het gezin werd toegevoegd. Zo was ik ook, maar wat bleek? Ik had geen idee! Geen idee van de onbeschrijfelijke liefde voor een kindje, maar ook geen idee van hoe ingrijpend deze verandering zou zijn.

5 dingen die overboord gaan als je moeder bent

 1. Je principes

  Ook ik dacht dat mijn kind wel zou slapen, goed zou eten en dat ik hem geen speentje zou geven. De realiteit was echter dat een speentje het enige was wat mijn lieve baby troost gaf tijdens verborgen reflux en dan geef je hem dat als moeder. Als je kind niet goed slaapt dan denk je dat wel even te gaan regelen, maar je hebt as ouder nu eenmaal een kindje gemaakt en geen robot. Als je kind niet wilt eten wat je net hebt voorgeschoteld, kun je hem of haar zonder eten naar bed sturen, maar je wil toch dat ze IETS eten (of ben ik daar de enige slappe in?).

 2. Je eigen autistische trekjes

  Krijg je rode vlekken in je nek als je de kleine aap alle kleuren klei door elkaar ziet kneden? I feel your pain! Toch laat je ze gaan, al jeuken je handen om de klei met minuscule precisie weer te ontleden. Verwacht je een spel te spelen zoals het hoort? Ook niet nodig! Ze verzinnen hun eigen spel en je kunt nog zo leuk proberen ze ‘Mens erger je niet’ uit te leggen. Ze wandelen gewoon hun eigen route en trekken zich niks aan van spelregels.

 3. Je hygiëne 

  Nee, je wordt niet opeens een viespeuk. Alleen vind je (bijna) helemaal niks vies van je eigen kind. Is er een snotneus en geen doekje binnen handbereik? Dan veeg je het af met je eigen handen. Wordt er over je heen gescheten? Als het je eigen kind is, dan kun je dat gewoon handelen, terwijl je voorheen bij het idee misschien al kokhals neigingen kreeg.

 4. Je planning

  Misschien ligt deze ook een beetje aan mij, maar het lukt mij bijna nooit om op het tijdstip wat ik in mijn hoofd had weg te gaan. Je moeder-hoofd stroomt constant over met informatie, dus als iedereen klaarstaat, moet er opeens nog een snack en drinken voor onderweg gepakt worden. Of je moet allemaal trucs uithalen omdat meneer zijn schoenen niet aan wil. Er moet opeens nog een puzzeltje afgemaakt worden of de kleine besluit dat hij niet mee wil en er volgt een achtervolging door het huis. Jep, zo één waarbij jij met oververhit hoofd erachter aan rent en de kleine draak luid lachend langs je heen schiet en onder tafel kruipt. Jij 3 seconden later dus ook…

 5. Je nachtrust

  Als ze baby zijn dan komen er natuurlijk nachtvoedingen om de hoek kijken en laten we eerlijk zijn, de baby’s die met 3 maanden doorslapen zijn zeer zeldzaam! Ik slaap bijvoorbeeld al 3 jaar, 6 maanden en 10 dagen niet meer normaal en wordt nog iedere nacht geroepen voor het één of ander. Als je dan zo’n lucky ducky bent met een kindje wat doorslaapt, dan wordt je alsnog ’s morgens om 6:00 vroeg door ze wakker gemaakt. Toch?

Heb ik nog veel dingen die overboord gaan als je moeder bent gemist?

Je krijgt er ook veel voor terug

Ja, het is waar. Je leven verandert ontzettend als je moeder wordt. Er gaan wat dingen overboord, maar dit staat totaal niet in het contrast met wat je ervoor terugkrijgt. Je krijgt daar namelijk het allerliefste wat er bestaat voor terug. Je ervaart de allergrootste liefde en krijgt de kans een kindje te laten opgroeien en opvoeden tot een mooi en bijzonder mens. Die ervaring is het mooiste wat er is!