fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

3 schockerende gevolgen van slaapgebrek

Iedereen weet dat slapen goed voor je is. Je rust uit, je lichaam laadt zich weer op en je immuunsysteem wordt zo in stand gehouden. Ja ja, tell me something new… Nou, dat zal ik zeker doen!

In een onderzoek van de Huffington Post werd ik namelijk nogal met mijn neus op de spreekwoordelijke feiten gedrukt met een onderzoek naar de gevolgen van slaapgebrek. Het onderzoek is een jaar oud, maar niet minder interessant voor ouders van kleine slaapterroristen en nachtbrakers…

1. Functioneren van onze genen

Heb je ooit geweten dat een week met minder dan zes uur slaap per nacht de activiteit van 700 genen kan schaden? Als mens schijnen we er gemiddeld rond de 30.000 te hebben dus dat is ruim 2%. Hoe staat dit in verhouding tot 1,5 jaar chronisch slaapgebrek, waarbij 6 uur slaap in twee delen bestempeld wordt als een goede nacht? Heb ik nu geen normaal functionerend gen meer over?!

2. Obestitas

Het kost maar één nacht van minder dan 6 uur slaap om meer trek te krijgen in ongezonde en vette snacks die rijk zijn aan koolhydraten. Klopt als een bus, want de zakken naturel chips zijn hier niet aan te slepen ;-). Op lange termijn is het geen ‘rocket science’ dat dit gelinkt wordt aan overgewicht. Nu ben ik gelukkig gezegend met een stel goede genen en eet ik als een bouwvakker na een dag buffelen, maar als ik dan naar punt één kijk wordt ik daar wel lichtelijk nerveus van…

3. Hartproblemen

Bij nachten die kort of onderbroken zijn is de kans dat je hartproblemen krijgt of hieraan sterft 48% groter. Mijn hemel! Hier hoef je geen 80 jaar oud voor te zijn, want dit risico bouw je nu al op. Hmmm, ik wilde dit onderzoek niet meer verder lezen en ben gestopt.

En nu? Nu niets eigenlijk. Kinderen zijn nu eenmaal geen robots. Je kunt ze moeilijk bang gaan lopen maken dat ze na 19:00 echt moeten gaan slapen, anders legt moeders met een paar jaar het loodje en moeten ze toch echt hun eigen veters strikken. Aaaaahhhh schaapjes! In plaats van iedere avond tot laat te zitten werken zal ik proberen om af en toe wat vroeger naar bed te gaan. Ik beloof het!