fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

E-nummers: yay of nee (shocking!)

Iedereen heeft er een mening over en er wordt veel over geschreven. Ten eerste: ik ben geen expert en heb er al helemaal niet voor gestudeerd! Wel ben ik nieuwsgierig en vraag ik mij af of het echt zo erg is. Aan de ene kant hoor je: ‘We vergiftigen onze kinderen!’ en aan de andere kant: ‘We zijn er zelf toch ook groot mee geworden?’. Ik zelfs 1.80 groot! Halelujah en lang leve de liters Yoki-drink, komkommers en plakken gekookte worst! Ja, echt veel meer dan dat at ik niet, moet ik schaamelijk toegeven… Ik ben op onderzoek gegaan!

140419loesjeWat
E-nummers zijn toevoegingen aan voeding, waardoor het zijn eigenschappen als geur, kleur en smaak niet verliest tot het moment van consumptie. Deze zijn door de Europese Unie goedgekeurd en moeten verplicht vermeld worden op de verpakking. Wat lastig is voor ons consumenten, is dat het nummer zelf, of de specifieke naam vermeld mag worden, dus dat is lastig vergelijken.

Hoeveel
Voor elk E-nummer is vastgesteld hoeveel je er dagelijks van binnen mag krijgen en over het algemeen is dit 100 x lager dan de hoeveelheid die bij proefdieren geen schadelijke effecten liet zien. De marge is dus heel ruim genomen, wat ik fijn vind om te weten.

Schadelijkheid
Indien het normaal gebruikt wordt is het niet schadelijk. Teveel is natuurlijk nooit goed en dat is hetzelfde in dit geval. Sommige nummers kunnen wel ongezonde kanten hebben. Een voorbeeld is nitriet (conserveermiddel E249 en E250) wat in het lichaam kan worden omgezet in ongezonde nitrosaminen, wat een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van darmkanker. Natriumbenzoaat (conserveermiddel E211) werd in een Britse studie gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen.

loesjeWaar ik van schrok
Op de site van de Consumentenbond stond een positief stuk over een natuurlijke manier van kleurstof toevoegen aan snoep. Ik las verder en toen stond er dit:

De rode M&M’s worden bijvoorbeeld gekleurd met karmijnzuur (E120), een rode kleurstof die gewonnen wordt uit cochenilleluizen. Een dierlijke kleurstof dus, die al eeuwen wordt gebruikt. 

LUIZEN?! Mijn hemel daar wordt niemand vrolijk van.. Inderdaad een dierlijke / natuurlijke kleurstof, maar ik geloof dat ik in dit geval liever een E-nummer heb! Ik ben dus ondertussen behoorlijk de kluts kwijt en dit onderwerp is ook uitgebreid langsgekomen in onze vriendinnen groeps-app. Waar begin je en waar hou je op? Je kunt uiteraard enorm doordraaien hierin, want ben je eruit met de E-nummers, dan kun je zonder moeite starten aan het volgende onderwerp, zuivel en daarna de verzorgingsproducten…

Iedereen wil het beste voor zijn kleintje en probeert zijn eigen weg hierin te vinden. Als jullie hier ideeën of tips over hebben, deel ze gerust, ik ben erg benieuwd!