Verlichting vind ik vaak best moeilijk. Ik weet dat ik daarin geen gemakkelijke smaak heb. Otis zijn nieuwe kamer is inmiddels klaar, maar nu gaan we door naar de babykamer. Weer dezelfde vraag komt boven: wat doen we met de verlichting in de babykamer? Ik keek naar een lichtplan en toffe voorbeelden voor onze unisex babykamer!
Verlichting bepalen in een ruimte
Ik heb eens gekeken naar hoe je precies de verlichting in een kamer kunt bepalen. Dit scheelt wellicht al veel in de keuzesoort bij lampen. Kies je namelijk voor staande verlichting, plafondverlichting of wandverlichting? Er is ook nog een verschil tussen noodzakelijke verlichting en sfeerverlichting, dus waar beginnen we? Ik zocht het voor je uit!
Lichtplan voor de babykamer!
Een lichtplan kun je ook prima zelf maken met een beetje gezond verstand. Dan ben je er nog niet helemaal, maar dan weet je in ieder geval wat voor soort verlichting je zoekt en op welke plek. Een goede start lijkt mij! Begin met een plattegrond van de ruimte, waarin je de onderstaande punten kunt verwerken.
1.Natuurlijk licht
Het licht wat door de ramen valt is je uitgangspunt. Waar heb ik overdag voldoende licht en waar heb ik extra licht nodig?
2. Basis licht
Denk hierbij aan je belangrijkste verlichting: egaal licht binnen een ruimte wat alle kanten op straalt. In de donkere maanden wil je tenslotte ook een luier kunnen verschonen… Vaak kun je hiervoor kiezen uit plafondverlichting en heb je wandstopcontacten voor bijvoorbeeld een staande lamp. Door een dimmer hierop aan te sluiten, kun je het licht ook wat subtieler maken, bijvoorbeeld vlak voor het naar bed gaan.
3. Detail verlichting
Deze verlichting zorgt voor goede verlichting van je ‘werkplek’. In het geval van een babykamer is dit je commode en eventueel een lekkere stoel om te voeden of een boekje voor te lezen. Gericht licht kun je krijgen door een leuke wandlamp te plaatsen of bijvoorbeeld een tafellamp op de commode neer te zetten.
4. Sfeer verlichting
Het woord zegt het al, deze verlichting is puur decoratief! Een schattig nachtlampje of een speels effect in een leuk hoekje. Hierin kun je helemaal los gaan en zijn er zoveel leuke exemplaren te vinden!
5. Het lichtplan
Als je de oppervlakte van de ruimte voor je hebt liggen, dan ga je uit van een avond situatie. Overdag heb je tenslotte daglicht. Start met de basis verlichting. Kies je voor een plafondlamp, een hanglamp of een combinatie met misschien wel een staande lamp? Waar heb je extra licht nodig? Hier kun je kiezen voor een leuk los lampje, of een toffe wandlamp. Is je ruimte groot genoeg dat je nog plek hebt voor sfeer verlichting? Zet dit er dan ook in.
Onze babykamer is niet super groot, dus wij zijn redelijk snel klaar. Het lichtpunt in het midden van de kamer in het plafond zorgt voor de basisverlichting. Onze toffe Nijntje lamp is door de dimmer accent- en sfeerverlichting in één! Hiernaast komt er nog een gezellig lampje op de commode of op een kast, puur voor de aankleding. Zo zie je maar, een kleine ruimte heeft zo ook zijn voordelen!
Op zoek naar leuke verlichting in de babykamer? Een stoere staande lamp, praktische plafondlamp of mooie wandlamp voor bij de comfortabele stoel? Neem eens een kijkje bij Direct Lampen! Ook hebben ze hier leuke kinderlampen. Een tip van ons, want hier zijn wij al diverse malen geslaagd! Je kunt handig zoeken op soort verlichting óf stijl! Easy peasy…
Op zoek naar meer inspiratie voor verlichting? Kijk eens verder op de blog! Er staan ontzettend leuke voorbeelden en verschillende interieurs op!