fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life / Opvoeding

Rust, reinheid en regelmaat de heilige graal?

Rust, reinheid en regelmaat zijn de drie R-en. Net zoiets als de 6 P’s tijdens mijn marketing opleiding, maar dan voor jonge ouders. De drie woorden die je erin gestampt krijgt door de media en jonge-ouder-boeken. Of dit ook echt zo heilig is…

Rust, reinheid en regelmaat

Deze drie woorden zijn sinds Sint Juttemis belangrijk in de opvoeding. Als je voor het eerst een kindje krijgt dan snap ik ook dat je je ergens aan probeert vast te houden. Eerlijk gezegd weet je de eerste keer totaal niet wat je te wachten staat en als je niet zo’n oer-moeder bent, dan grijp je er nog wel eens een naslagwerkje op na. Gewoon om even te kijken of 1. Jouw kind normaal is en 2. Jij eigenlijk wel normaal bent. No worries, it’s all good.

Relax mama!

Het eerste wat ik na 3 maanden moeder zijn deed is ‘Oei ik groei’ in de hoek gooien. Houvast? Uhhmmm, niet voor mijn kind. Waar dit boek voor velen in mijn omgeving een soort Bijbel was, trok mijn kind zich daar niets van aan? Sprongetje in week 3? Ammehoela! Mijn Otis had één grote-oneindige sprong en hij had geen plannen om daar verandering in te brengen.

Rust

Uiteraard snapt iedereen dat het voor een baby en peuter belangrijk is om rust te nemen. Wat doe je alleen als je kind slecht slaapt? Nee, dan bedoel ik niet een baby die twee keer per nacht wakker wordt, maar een baby die misschien 8 uur slaapt op de 24 uur. Geen idee? Ik ook niet!

Reinheid

Reinheid is niet zo’n probleem hier in huis, niet meer in ieder geval. Je zet je kind in een Ikea wasmand van €4, noemt het een badboot, gooit er wat speelgoed in en klaar. Ook al herinner ik mij die fase nog goed dat ik hem gillend binnen 30 seconden het bad door flopste en hem binnen die tijd gewassen en gedroogd had. Door dat gekrijs ga je nét dat tandje harder, weet je wel?

Regelmaat

Regelmaat is ook altijd leuk, vooral als je kind hier goed op reageert. Als iedere dag om 17:00 eten, 17:45 in bad, 18:15 omkleden en boekjes lezen mij garandeert dat mijn kind voor 20:00 slaapt: ja! Doet mijn kind dat, zul je je afvragen? Ik ga het je vertellen: nee!

Loslaten

Na drie jaar van alles geprobeerd te hebben, heb ik nu een nieuwe tactiek: loslaten! Doe je een tukkie overdag onderweg in de auto? Dat is dan mooi meegenomen. Doe je dat niet? Ook prima! Leg je om 19:30 in bed en kom je er 36 keer uit om water te drinken, kusjes te vragen of je tuttie te zoeken, dan leg ik je er 36 keer weer in. Ik kan mij erover opvreten dat mijn kind om 21:30 soms nog steeds in de woonkamer de maan zoekt voor het raam, maar het gaat mij of hem niet helpen.

Volgens het boekje?

Reinheid is de enige van de drie R-en die ik met mijn Otis op dit moment goed beheers. De R van rust gaat ook steeds een klein stapje beter. In plaats van uren wakker in de nacht is het misschien nog 1 tot 3 x kort wakker. Als hij voor 20:30 slaapt ben ik al bij en als hij rond 6:00 wakker wordt ook. Regelmaat probeer ik aan te houden in de avonden, maar soms zit hij ook weleens lekker tot 19:30 in bad. Laat hem lekker spelen, denk ik dan.

Mijn Otis komt er ook wel, alleen niet volgens het boekje ;-).