fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Liefde voor een kleine keuken in 10 stappen…

Als kleine keuken expert, ben ik aardig op de hoogte van diverse hacks, ruimte besparende mogelijkheden en organisatie tips. Of ik ze zelf allemaal toepas, dat laat ik uiteraard in het midden, want weggooien is niet mijn sterkste punt heb ik gemerkt. Heb jij een mini keuken en wil je daar weer vol liefde van genieten, dan kun je altijd even inspiratie opdoen in mijn lijstje ‘kleine keuken in 10 stappen‘.

Kleine keuken in 10 stappen

Je kunt je irriteren aan je kleine keuken, maar je kunt er ook van gaan houden. Als alles zijn eigen plekje heeft en je hebt er alles wat je nodig hebt, dan ben je er weer helemaal blij mee! Vaak kun je met wat kleine handigheidjes al een aardig eind komen. Daarom deel ik hier mijn liefde voor een kleine keuken in 10 stappen met jou!

kleine keuken inspiratiemallory fletchal on insta, interieur-inrichting.net

1. Ruimte benutten: Van vloer tot plafond

Het is verstandig om in je kleine keuken de complete hoogte te benutten. Een hoge plint onder je keukenkastjes? Zonde van de ruimte! Hier kun je ook een lade plaatsen, waar je perfect je theedoeken, handdoeken, schoonmaakdoekjes, soeplepels en klutsers en stampers kunt opbergen die je niet dagelijks gebruikt.

Ga ook lekker de hoogte in met je bovenkastjes, want loze ruimte, daar komt alleen maar stof. Hoe hoger je bovenkastjes, hoe meer je erin kwijt kunt natuurlijk! Het is ook de moeite waard om even de indeling goed te bekijken, want op twee iets minder hoge planken, kun je natuurlijk meer kwijt dan op één plank, waarbij je twee hogere ruimtes hebt om te benutten.

2. Planken aan de wand

Heb je een muur over, bijvoorbeeld aan de overkant van een klein keukenblok? Hier kun je best wat planken kwijt, waar je, als je netjes van aard bent, stapels borden, glaswerk, of voorraadpotten kwijt kunt. Deze ruimte is open, dus houdt rekening met stof. Je glazen kun je dus beter ondersteboven plaatsen. Open planken kunnen snel rommelig ogen, dus het is belangrijk om het daar rustig te houden, door bijvoorbeeld één soort servies of dezelfde voorraadpotten neer te zetten.

kleine keuken tipskarrols on twitter, familieoverdekook

3. Greep loos leven

Ik heb dit nooit geweten, maar een keuken zonder grepen oogt dus een stuk rustiger en dus ruimtelijker. Zelf vind ik het wel mooi, maar je moet wel van die strakke stijl houden natuurlijk. Het systeem zonder grepen lijkt mij wel iets meer kwetsbaar ten opzichte van greepjes, maar mooi is het wel!

4. Opruimen en ordenen

Dit is een mooi onderwerp, want hoewel ik het heerlijk vind als dit eenmaal gedaan is, schuif ik dit soort klusjes ook vaak voor mij uit. Iedereen kent wel de plank met 368 tupperware- en Chinees bakjes die zo handig zijn. Handig zijn ze zeker, maar gebruik je er echt 368? Vast niet… Net zoals al die pannen. Steelpan nummer drie kan best even in de berging, samen met de poffertjespan en de tweede grote soeppan. Laat alleen de spullen staan die je echt vaak gebruikt en nodig hebt. Sla de rest op (of gooi het weg, auch!). Let op mensen, dit is het pijnlijkste punt in het ‘kleine keuken in 10 stappen’ lijstje. Even doorbijten dus.

5. Ruimte creëeren: buffetkast

Wat in een kleine keuken enorm veel ruimte scheelt is om het servies en het glaswerk in een buffetkast in de woonkamer te plaatsen. Heb je die ruimte én een kleine keuken? Dan is dit echt de overweging waard! Beeld je maar eens in hoeveel kastruimte je over zal houden… Het is even wennen, maar voor een goed doel!

Wellicht heb je ook nog een kelderkast waar je extra voorraad kwijt kunt aan bijvoorbeeld rijst, pasta, broodbeleg en keukenapparatuur wat je niet dagelijks gebruikt. Zo houdt je de kastruimte in de keuken écht voor spullen die je dagelijks gebruikt.

kleine keuken liefdehgtv, designsponge

6. Draaiplateaus en verticale lades

Een goede manier om alle ruimte te gebruiken is om draaiplateaus in de hoekkasten van de keuken te plaatsen. Perfect voor de spullen die je niet dagelijks pakt. In verticale lades kun je ook veel meer spullen kwijt dan in een kastje. Kom jij vaak achterin je keukenkastjes? Met een ladesysteem benut je de hoogte én kom je helemaal tot achterin.

7. Tegen de muren op

In kleine keukens wil je je aanrecht of werkruimte graag zo leeg mogelijk houden. Probeer daarom bijvoorbeeld een messenblok niet op het aanrecht te plaatsen, maar je messen tegen een magneetstrip op de wand te bevestigen. Ook grote pannen kun je best aan een haak hangen. Er zijn zat leuke systemen voor die jouw aanrecht leeg houden en dus extra ruimte creëeren!

8. De binnenkant van keukenkastjes

Het geheim van de smid, want deze plek wordt nooit echt gebruikt. Als je hier van die organizers aan bevestigd (waar je normaal papierwerk en mappen in bewaard) of niet te diepe rekjes, dan kun je deze ruimte ideaal inzetten voor bijvoorbeeld snijplanken, rollen aluminiumfolie, houten spatels voor het koken, kruidenpotjes, you name it!

beste kleine keukensamazon, architecturaldigest

9. Kookplaat als werkruimte

Één van de grootste ruimte besparende tips in het kleine keuken in 10 stappen lijstje: de kookplaat! Deze wordt natuurlijk niet de hele dag door gebruikt. Als je hier een goede grote houten snijplank op maat hebt, die hier precies op past, dan creëer je extra plek en ruimte, op de momenten dat je niet aan het kokkerellen bent! Deze plaat verplaats je natuurlijk gewoon naar het aanrecht op het moment dat je gaat koken en dan is het een ideale grote snijplank. Win-win!

10. Zijkanten van keukenkastjes

Hier kun je ook met gemak van die smalle Ikea kruidenrekjes aan bevestigen, bijvoorbeeld om je kookboeken op te bergen, kruidenpotjes, recepten mappen en verzin het maar! Wat ik zelfs heb gezien is kleine keukens die deksels van glazen voorraadpotten onderaan keukenkastjes hebben bevestigd, zodat je je pot eraan kunt draaien. Allerlei ideeën om ruimte te besparen!

Uiteraard hoop ik dat je met mijn kleine keuken in 10 stappen lijstje aardig wat inspiratie hebt opgedaan! Ik ga het zelf binnenkort ook meer toepassen, want de keuken is echt aan vervanging toe. Ik schreef eerder nog een blog met tips voor kleine keukens, mocht je nog even verder willen lezen. Tijd voor het leuke werk dus: moodboards maken!

Heb jij nog goede aanvullende tips, laat je het mij dan weten in een reactie onder deze blog of bij het Facebook bericht?

Header afbeelding: m.domino.com, organized-home.com, hgtv.com