fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Wat zijn de kosten van een kind per maand?

Waarschijnlijk heb je daar nog nooit over nagedacht, wat de kosten van een kind per maand zijn. Ik eerlijk gezegd ook niet, maar ik weet inmiddels wel het antwoord! Heb jij enig idee? Een hint: een klein vakantiehuisje in Spanje heb je in 18 jaar zo bij elkaar gespaard, of heb je liever een gloednieuwe Tesla?

Hoera, een kind!

Een kindje krijgen is in de meeste gevallen een euforische ervaring! Vanaf de start van jullie kinderwens, via een positieve zwangerschapstest, naar een bevalling, waarbij je uiteindelijk een baby in je armen hebt! Of dit hele traject nu soepeltjes of met wat hobbels en bobbels verloopt, uiteindelijk is dat prachtige kindje in je armen het waard!

kosten baby luiersShutterstock – New Africa

Wat kost een kind eigenlijk?

Heel eerlijk, ik heb nooit een seconde nagedacht over wat een kind zou kosten. Ook niet bij de tweede! Misschien zelfs minder bij een tweede, omdat ik nogal emotioneel moeilijk afstand kan nemen van spullen. Deze ouwe verzamelaar had voor baby nummer twee namelijk nog een bedje, prachtige kinderwagen, autostoeltjes, kleding, speelgoed, babyschoentjes en god weet wat nog meer bewaard. Wie wat bewaart die heeft in dat geval zeker wat, want bij een tweede scheelt het natuurlijk ontzettend in de kosten als je wat spullen achter de hand gehouden hebt. 🙂

De kosten van een kind per leeftijd

De kosten van een kind per maand zijn natuurlijk deels afhankelijk van de leeftijd. Een baby heeft wat dat betreft nog geen sociaal leven, met schoolbijdrages, sportclubjes en muziekles. Aan de andere kant, kakken ze meer luiers vol dan je lief is en groeien ze, voordat je drie keer ‘zeg maar mama’ hebt kunnen zeggen weer uit hun kleding. Mijn Otis is bijvoorbeeld nu bezig voor zijn C-diploma en tot nu toe ben ik hiervoor al ruim €1000 lichter. Iedere leeftijd heeft dus zijn charme (of kosten).

kosten kind zwemlesShutterstock – Andrey Armyagov

Wist je dat…

  1. Luiers: een kindje in de leeftijdsgroep van 2-4 jaar gemiddeld tussen de €300 en €600 aan luiers wegkakt? Snel aan de zindelijkheidstraining dus ;-). Let op, deze kostenindicatie geldt voor wegwerpluiers én voor wasbare luiers. Lees hier meer over de voor- en nadelen van deze soorten luiers, wat ik eerder onderzocht heb.
  2. Sport: een kindje tussen de 5 en 12 jaar zit meestal op een sport, naast de eerder genoemde zwemles. Otis zit bijvoorbeeld op judo, wat richting de €200 per seizoen kost. Het kost de wereld niet, maar naast die zwemles, zit je toch op een aardig bedrag per maand.
  3. Rijbewijs: het CBR heeft in 2019 een richtlijn afgegeven, dat de gemiddelde kosten voor een rijbewijs €2400 zijn. Als je hiermee je kind een goede start wilt geven, dan is dat ook belangrijk om rekening mee te houden. Ik kreeg mijn rijbewijs van mijn ouders als ik niet zou roken. Daar was ik natuurlijk erg blij mee! Met mijn bijbaantje (waar ik toen €60 per dag mee verdiende), zou het wel erg lang duren totdat ik zo’n bedrag bij elkaar zou hebben! Ik wil dit mijn kinderen ook graag meegeven, dus daar wordt hier thuis dan ook onder andere voor gespaard!

kosten kind tot 18 jaarShutterstock – Tverdokhlib

De kosten van een kind per maand

Bij een gezin met twee ouders en twee kinderen, gaat 25% van het besteedbare inkomen naar de kosten voor de kinderen. Dat komt uit op €50.000 voor de eerste 12 jaar van een kind. Tussen de 12 en 18 jaar komt daar nog eens €30.000 bovenop. Tot hun 18e levensjaar kosten kinderen dus rond de €80.000. Dat komt neer op een gemiddelde van €4.444 per jaar en een bedrag van €370 per maand. Per jaar en maand klinkt dat bedrag een stuk minder shocking, vind je niet? Nog even een tabelletje met cijfers van het Nibud.

kosten kind besteedbaar inkomen

Besparen op kosten van een kind

Deze cijfers komen van het CBS en het Nibud, waar ze uitgaan van gemiddelden én ook van het feit dat je alles nieuw koopt. Er zijn natuurlijk zat gezinnen die spullen op marktplaats kopen. Zo heb ik bijvoorbeeld een prachtig antiek kastje voor op Sadé haar kamertje gescoord op Marktplaats! Ook kun je kleding met je vriendengroep onderling doorgeven, of natuurlijk af en toe wat mooie boekjes bij de kringloop halen. Ik denk dat het echt niet zo duur hoeft te zijn als de berekeningen hierboven. Mocht je nu echt willen uitpakken met kinderkamers, misschien wel een verbouwing en allemaal nieuwe spullen die je wilt aanschaffen voor je kindje, dan kun je natuurlijk altijd geld lenen of een doorlopend krediet  aanvragen. Ik adviseer je om over een lening ontzettend goed na te denken vooraf (kun je het ook anders oplossen, door bijvoorbeeld spullen te lenen of huren), want hier zit je natuurlijk voor een langere tijd aan vast.

Ben jij onder de indruk van de kosten voor een kind of vind je het wel meevallen? Ik hoor het graag van je!

Header afbeelding: Shutterstock – Pixel-shot