fbpx
Menu
Intelligente lockdown / Mama zijn / Mom life

In intelligente lockdown met kinderen…. (send help!)

Dan zit je opeens in week vijf van een intelligente lockdown. Die zag je misschien niet aankomen he? Hij werd ons zo, hopla, in de schoenen geschoven. En succes allemaal! We mogen natuurlijk niet klagen als we niet in de zorg werken en gezond zijn, maar toch is een intelligente lockdown met kinderen best pittig!

Intelligente lockdown zonder kinderen

Mensen zonder kinderen hebben, lijkt mij, de tijd van hun leven. Oké, ze kunnen niet naar de kroeg, het restaurant of een avondje dansen in de stad tot het licht wordt, maar er zijn zat voordelen! Lekker wakker worden met een licht ontbijtje en een ontspannende yoga sessie. Dan duik je achter de computer, want de kans is groot dat je vanuit huis werkt. Je doet tussendoor wat was of andere huishoudelijke klusjes en neemt uitgebreid de tijd om te koken en te chillen met series of goede boeken na je werkdag. Want ja, je hebt toch niets gepland buiten de deur. Ik zou daar helemaal ‘zen’ uitkomen denk ik!

intelligente lockdown met kinderen thuiswerkenShutterstock – Dragana Gordic

Intelligente lockdown met kinderen

Dan heb je de groep die ineens dag en nacht ‘opgescheept’ zit met zijn eigen kinderen. Eerlijk gezegd is dat toch best even wennen (hoe lief ze ook zijn). In deze tijden staat er groep ‘oer-moeders’ op, die dagelijks hun kinderen 5 talen leren, taarten met ze bakken, zoete liedjes zingen en heel educatief moestuintjes aanleggen, zonder compleet door te draaien. De andere groep zet haar ’time-out’ in en denkt: What the F*&%^K? Ik hang geloof ik een beetje in het midden…

intelligente lockdown met kinderen rust bewarenShutterstock – Fizkes

Hoe zien de dagen eruit dan?

Opeens zijn we naast partners, moeders, werknemers, zelfstandig ondernemeners en duizendpoot-regelaars, ook nog juf, vraagbaak, hoofd rust bewaren, dettol brigade, planning preppers, activiteiten begeleiding en creatieve afdeling van Villa Kakelbont. Ik durf best te zeggen dat ik dat nogal wat vind en hoewel het best goed gaat, vind ik het ook de energievreter van de bovenste plank.

Natuurlijk mag ik niet klagen, want we zijn gezond, hebben te eten, Otis doet zijn werkjes en zijn zusje trekt hem tegenwoordig maar 15 haren per dag uit zijn hoofd ipv 115. Zo kinkt het alsof ik het best onder controle heb, maar zo voelt het dus niet. Het zijn natuurlijk nog kinderen en die zitten opeens non-stop op elkaars lip, waardoor er natuurlijk aardig wat stamp-, boos wegloop en schreeuw-momentjes zijn. Af en toe vraag ik of ik please even een boodschap mag doen en dat voelt dan als een weekend op Ibiza. Nou ja, soort van dan.

intelligente lockdown met kinderen facetimeShutterstock – HQuality

Luizenmoeder of chillmoeder?

De thuisscholing vind ik dus echt ontzettend leuk en in de eerste week had ik al een dagplanning opgesteld voor Otis. Ook had ik een hele map aangelegd met wat ik hem in deze periode wilde bijbrengen. Dat klinkt misschien behoorlijk ‘luizenmoederig’, want van veel vriendinnen hoor ik dat ze thuis vrij weinig doen aan school. Ik vind het wel tof dat ik nu precies weet waar hij goed in is en waar we extra aan kunnen werken. Ik kan hem uitdaging geven op zijn eigen niveau en durf best te zeggen dat hij veel leert in deze periode. Mocht deze intelligente lockdown duren tot het nieuwe schooljaar (wat ik eigenlijk wel verwacht), dan kan Otis met gemak over naar groep 3.

Hou vol!

Nu ik dit schrijf zitten we net in week 5. Ten opzichte van week één hebben we hier thuis een aardige routine en zijn de kinderen nog oké. Natuurlijk missen ze familie en vriendjes, maar ze hebben elkaar. We zijn met dit weer gelukkig vaak in de tuin, zodat ze zich even kunnen uitlaten. We zijn super voorzichtig en ik denk dat we het nog maanden kunnen uithouden zo qua intelligente lockdown met kinderen. Ook al is het pittig, ik denk dat we hier ons toch een beetje op moeten instellen. Voor degene die zich in deze periode goed kunnen aanpassen is het het meest makkelijk. Laten we dus meegaan met de flow, het vinden van een nieuwe routine en ervoor zorgen dat we allemaal helder blijven.

Zo, dan ga ik nu even alleen naar de winkel! Time out voor mama!

Meer mom-life of lezen over hoe wij omgaan met de intelligente lockdown? Je vindt het op de blog!

Heb jij nog tips over hoe we de dagen in de intelligente lockdown met kinderen kunnen doorkomen? Ik hoor ze graag!

Header visual: Shutterstock – Julia Zavalishina