Als je dan eindelijk de keuze hebt gemaakt voor een draagdoek, je weet dat je voor een geweven stof gaat én je weet welke maat je hebt, dan is het knopen geblazen! Dat is wel even uitproberen, maar met wat oefening kom je er zeker! Draagdoek knopen: de 6 meest gebruikte knopen!
Hoe wil je je kindje dragen?
Je kunt je kindje op ontzettend veel manieren dragen in een draagdoek. Er zijn zoveel opties, dat je als beginnende drager (like myself), door de verschillende knopen compleet in de knoop raakt. Wordt het dragen op de buik, op de rug of op je heup? Ook ligt dit natuurlijk aan de leeftijd van je kindje. Een newborn draag je lekker op je buik, als ze iets ouder zijn verplaats je misschien naar de heup en uiteindelijk naar rugdragen. Dan ben je er nog steeds niet, want het aantal soorten knooptechnieken is enorm. Daarom zocht ik voor jou de 6 meest gebruikte knopen op! Twee voor dragen op de buik, twee voor dragen op de rug en twee voor dragen op de heup. Een goede start lijkt mij!
Draagdoek inspiratie
Zie hier enkele toffe doeken met een mooi design! De afbeeldingen zijn klikbaar, zodat je direct meer info kunt opzoeken. Mocht je iets via deze links kopen, dan krijg ik hier een kleine vergoeding voor. In het kader van open en eerlijk ;-).
Wrap you in Love
Uiteraard is dit het makkelijkst aan jullie te laten zien door middel van filmpjes van de draagexpert Hedwych, een Friese mama die online en behoorlijke groep volgers heeft opgebouwd met haar uitgebreide tutorials en events! Wil je dus meer knopen zien, check dan haar ‘Wrap you in Love’ kanaal op Youtube (links hieronder).
Draagdoek knopen: buikdragen
Je kindje dragen op je buik kan al vanaf de geboorte! Dit is niet alleen super comfortabel, maar ook handig! Je kunt non stop knuffelen én je hebt je handen vrij. Het is goed voor de binding en het lijkt mij voor een baby super fijn, zo nadat ze geboren zijn.
Front wrap cross carry
Dit is één van de meest populaire knopen voor het dragen op de buik én deze knoop kun je al vanaf de geboorte gebruiken. Let op, deze knoop is geschikt voor een geweven draagdoek!
Kangaroo carry
Ook deze manier van knopen komt vaak voor en is geschikt vanaf de geboorte.
Draagdoek knopen: rugdragen
Over het algemeen zal je bij een newborn de voorkeur hebben om hem of haar op je buik te dragen. In ieder geval in het zicht! Het is wel mogelijk om je baby op je rug te dragen, maar bij de meeste moeders voelt dit pas goed vanaf een wat latere leeftijd, meestal 6 maanden of ouder. Voor de ervaren dragers is dit gemakkelijker, omdat die de handigheid al onder de knie hebben. Let op, vanaf 10 kg wordt buikdragen zwaarder en kun je hier klachten door krijgen. Wellicht een mooi moment om rugdragen te gaan proberen?
Rucksack methode
Double Hammock
Draagdoek knopen: heupdragen
Heupdragen is wellicht een goede tussenfase om van het buikdragen over te stappen naar het rugdragen. Je kindje zit voor je gevoel dichterbij, omdat je er zicht op hebt en je hebt toch je handen vrij!
Robin’s Hip Carry
Deze ziet eruit alsof het redelijk te doen is!
Poppins Hip Carry
Deze lijkt voor mij weer een stapje verder dan de Robins Hip Carry. Voor de iets gevorderde knoper dus!
Sommige filmpjes zijn voor mij best ingewikkeld! Ik denk dat ik ga proberen met een grote knuffel en als er een baby is om mee te testen, dat ik dit dan boven bed doe… Oefening baart kunst nietwaar en het lijkt mij super tof!
Voor meer info over dragen en draagdoeken, check mijn andere blogs.
De babykamer schoonmaken in vijf eenvoudige stappen
Een schone kamer is belangrijk voor de gezondheid van een baby. Zeker in de…
9 september 2024Minimalistisch wonen voor rust en orde in huis
Minimalistisch wonen is een levensstijl die steeds meer aan populariteit wint. Het draait om…
20 augustus 2024Rolluiken voor de kinderkamer: praktisch plezier
Als ouder begrijp je hoe belangrijk het is om een rustige en comfortabele slaapomgeving…
12 april 2024