fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life / Zwanger - Bevallen

De druk van je vruchtbaarheid als dertiger

We zaten laatst te eten met onze groep vriendinnen. Of je elkaar nu iedere week of eens per half jaar ziet, het is altijd goed, leuk, gezellig en hysterisch. Altijd gegarandeerd met buikpijn van het lachen naar huis.

Status
We kennen elkaar al een behoorlijke tijd. We hebben vakanties samen doorgebracht, nieuwe liefdes zien komen en gaan, gehuild en gelachen om mannen en elkaar, feestjes afgestruind, zwangerschappen doorstaan en kinderen op de wereld gezet, diverse ups en downs meegemaakt, wat eigenijk niet? Tijdens deze kippen-date waren we met een goede opkomst van zes man sterk. Twee vriendinnen met een relatie van ongeveer een jaar, zonder kinderen; twee vriendinnen met een gezin, de ene één en de ander twee kindjes en twee alleenstaande moeders met allebei één kind. De status was dus netjes verdeeld. Onze leeftijden zitten tussen de 32 en 36 jaar oud.

Vruchtbaarheid
Het onderwerp vruchtbaarheid kwam ter sprake, maar dan juist niet in de ratelende eierstokken versie… Ongeacht of je ze al hebt of niet, op onze leeftijd lijkt er een soort stemmetje in je hoofd te zitten die je er regelmatig aan herinnert dat jouw vruchtbaarheid niet het eeuwige leven heeft. Als we de zekerheid hadden dat we de komende tien jaar nog zonder problemen en compleet verantwoord op een gezonde manier kinderen op de wereld konden zetten, dan zou een groot deel daarvoor tekenen. Soms ben je er nog niet klaar voor, is het gezien de situatie onmogelijk of zijn er andere prioriteiten. Wat de reden ook is, we weten allemaal dat als we ouder worden het lastiger zal zijn om zwanger te raken.

Uitzonderingen
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Vrouwen die steeds binnen een maand zwanger zijn of vrouwen die onverwacht op hun 42ste nog een gezond kind op de wereld zetten. Beide ken ik, maar beide zijn ook uitzonderingen. Helaas hoor ik ook genoeg andere verhalen, waarbij stellen jaren bezig zijn en diverse trajecten ingaan om te kijken of ze hun wens kunnen laten uitkomen. Gelukkig lukt dit ook uiteindelijk in de meeste gevallen, dus dan zijn de spanningen en frustraties het waard geweest.

Risico
Als vrouw weet je gewoon dat je niet voor eeuwig kinderen kunt krijgen en tijdens onze kippen date die avond rammelde er ook nergens iets. Iedereen is er heel relaxt over en het moment en de situatie moet vooral goed zijn, wil er serieus actie ondernomen worden. Ondanks dat zijn er toch momenten dat je erover nadenkt en die druk voelt. Een beetje zoals mijn kleine oma, die het liefst nog huppelend met Otis op haar rug door het huis gaat, maar haar lichaam werkt nu niet bepaald meer mee. Ik ben bijvoorbeeld ‘al’ 34 en ik geloof best dat ik nog wat rondjes mee kan op de draaimolen der vruchtbaarheid, alleen moet er dan wel op een bepaald moment iemand mee de draaimolen in 😉 (I know, het klinkt vreselijk, maar ik moest erom lachen). Ik heb geen haast, voor mij is dit niet het moment. Ik heb een heerlijk kind én niet te vergeten mijn handen vol!

Mijn vriendinnen en ik trokken die avond genoeg flessen wijn open, lieten die draaimolen voor wat het was en gingen met buikpijn van het lachen naar huis.