fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life / Opvoeding

Commando pinkelen: communiceren met een peuter

Je kleine laten luisteren, dat is zo gemakkelijk nog niet! Ik kreeg tips om te communiceren met een peuter van mijn collega, met inmiddels al drie grote kinderen.

Kort en duidelijk communiceren

Laatst zaten we te lunchen bij mijn parttime baan en een collega met al drie kinderen, waarvan de jongsten inmiddels volwassen zijn, zei iets grappigs. ‘Mensen praten veel te uitgebreid tegen kleine kinderen, dat snappen ze niet. Je moet ze gewoon kort en duidelijk toespreken.’ Als fout voorbeeld volgde ‘Kom maar lekker hier schatje, dan gaan we aan tafel zitten en gaan we lekker eten.’ Het moest iets zijn in de trant van ‘Kom, zitten, eten.’ Alhoewel ik de intentie zeker snap, moest ik hier erg hard om lachen.

Puppy cursus

Mijn reactie was iets van ‘Oh, dan kan ik net zo goed met Otis op puppy cursus gaan!’. Ik zag mezelf al rennend naast mijn kind een parcours afleggen, waarbij ik hem met commando’s liet springen, laag tijgerend onder een net door liet kruipen en al slalommend tussen pionnen door stuurde. Zij het niet dat mijn kind een behoorlijke eigen wil heeft en waarschijnlijk bij het tweede onderdeel van het parcours af afgeleid zou zijn door een vlindertje wat voorbij vliegt.

Commando pinkelen

Tot mijn grote spijt moest ik concluderen dat eigenlijk IK degene ben die de commando’s ontvangt! Waar sommige van zijn leeftijdsgenootjes zich aardig redden met korte zinnen, komen mijn tweejarige Otis zijn zinnen niet veel verder dan ‘Oh nee’, ‘Niet doen’ en ‘Mama zitten’. Niet dat het erg is, maar dan krijg je al snel het commando gevoel.

Communiceren met een peuter

Bamaam! = Mama, mag ik een banaan?
Bah! = Maak NU mijn handen schoon!
Die + wijzen! = Mag ik alsjeblieft die rozijntjes/koekjes/ijsjes?
IJs! = Mam, we rijden langs een winkel waar ze ijs verkopen en dat wil ik.
Koek! = Ik zit in het winkelwagentje en als je mij niet heel snel een koekje geeft dan schreeuw ik de hele supermarkt bij elkaar en geloof mij, dat wil je echt niet…
Wrauwww! = Ik doe een leeuw na en ga je pakken.

Afijn, je snapt mijn punt. In plaats van dat mama de commando’s uitdeelt met het oog op duidelijke communicatie, ben ik degene die de commando’s krijgt van mijn kleine drill-instructor! En weet je wat het erge is? Ik volg ze nog op ook! Commandoooooo pinkelen…

Nog een leuke: Hoe overtuig je een standvastige peuter? (niet dus)