fbpx
Menu
Mama zijn / Voor mama

Schoonmaken in een groen jasje (geen schortje)

Schoonmaken is niet mijn missie in het leven. Als je mij wat langer kent, dan zal deze uitspraak je niet verbazen. Ik beleef geen plezier in schoonmaken, maar wel in het resultaat. Nu we steeds beter op onszelf en de aarde letten, is het ook nog eens fijn als dat schoonmaken in een groen jasje gebeurd. Figuurlijk gesproken dan. Vandaar dat ik in deze blog een nieuwe lijn met ecologische schoonmaakmiddelen onder de loep neem…

Schoonmaken met kinderen in huis: dweilen met de kraan open

Schoonmaken, het is niet mijn meest favoriete bezigheid. Begrijp mij niet verkeerd, een schoon huis vind ik echt heerlijk! Alleen is het feit wel dat het met kinderen nooit heel erg lang super clean blijft. Heb ik aan het einde van de middag de stofzuiger door het huis gehaald, dan is ‘ieder een koekje’ al genoeg om het voor het oog ongeloofwaardig te lijken dat ik de stofzuiger de afgelopen week aangeraakt heb. Dat hoort er natuurlijk ook wel een beetje bij, maar toch. Echt waarde voor je werk is wat anders ;-).

groen schoonmakenShutterstock – VGstockstudio

Licht en ruig poetswerk

Voor mij is het schoonmaken ook opgedeeld in twee niveau’s. Licht en ruig poetswerk. Lichte klusjes vind ik niet erg en doe ik ‘even snel tussendoor’. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld wasjes, stofzuigen, de vaatwasser in- en uitruimen. Ruig poetswerk moet ik mij echt toe zetten en doe ik niet een paar keer per week. Sterker nog, ik probeer het te vermijden, tot het moment dat het echt nodig is! Voor mij zijn dit klusjes als de voegen van de badkamer schrobben, de oven uitboenen, de afzuigkap ontvetten en dat soort feestelijkheden.

Hulp bij ruig poetswerk: HG

Tijdens het denken aan pittige schoonmaakklussen hoor ik altijd in mijn hoofd mijn ouders ‘HG’ roepen. De voegen weer wit krijgen? Haal die voegenspray van HG! Als je de keuken onder handen gaat nemen: Heb je die mega-super-ontvetter van HG? Ik ben er dus een beetje mee opgegroeid. Ik moet zeggen dat ik het wel vaak vrij chemisch vond, maar het werkte echt super. Nu vraag ik mij af of de goede werking afhangt van de chemische middelen die erin zitten, of dat een groenere variant zijn werk net zo goed opknapt…

bewust schoonmakenShutterstock – Konstantin Zibert

Schoonmaken in een groen jasje

Nu ik de laatste jaren steeds meer bewustere keuzes maak, zou ik niet zo snel meer voor een chemisch schoonmaakmiddel kiezen. Ik krijg direct flash-backs van de voegen insprayen, terwijl je je adem inhield, omdat je anders de longen uit je lijf hoestte. Effectief qua resultaat, maar niet de meest gezonde optie (als je je adem niet langer dan 30 seconden kunt inhouden zeg maar). Nu er steeds meer eco-alternatieven aan schoonmaakmiddelen op de markt komen, wordt die keuze voor mij steeds gemakkelijk gemaakt. Als een natuurlijke variant het klusje op dezelfde manier klaart, dan is dat een top prestatie!

HG ecologische schoonmaakmiddelen

HG was wel benieuwd wat ik van hun nieuwe lijn vond, als eco-warrior die zich nog in het ei bevind. Het resultaat was een druk op de bel en een doos van 10 kg aan schoonmaakmiddelen van de nieuwe HG ECO-producten. Het groene assortiment hebben ze direct breed aangepakt, want je kunt terecht voor de vier verschillende en belangrijkste ruimtes in het huis, de keuken, de badkamer, de woonruimte en de wasserette (laten we maar eerlijk zijn, die machines draaien meer uren dan een hamster die net een blikje RedBull op heeft). Aan alle rotklusjes is gedacht, want of je nu een verstopping hebt in de wasbak of de oven uit wilt gaan boenen, de eco lijn heeft het! Het ontkalken van je koffiezetapparaat of zelfs een toevoeging tegen stinkend wasgoed, aan alles is gedacht.

groen ramen lappenShutterstock – Didesign021

Pluspunten van de HG ecologische schoonmaakmiddelen

Alle ervaren eco-warriors onder ons willen graag direct weten wat voor vlees (of waarschijnlijk tofu) ze in de kuip hebben. Ja, als 90% vegetariër mag ik dat soort grapjes wel maken vind ik ;-). Ik zet het dus even voor je op een rij:

De producten zijn vrij van

 • Conserveringsmiddelen
 • Fosfaten en fosfonaten (wateronthanders)
 • Kleurstoffen
 • Microplastics
 • Allergenen en parabenen
 • Chloor
 • Glycerine

Hierdoor zijn ze dus een heel stuk minder belastend voor het milieu ten opzichte van hun eco-loze broers en zusters. Er zijn natuurlijk schoonmaakproducten die nóg natuurlijker zijn, maar als je de reguliere HG producten gebruikt, dan is deze lijn ecologische schoonmaakmiddelen een logische vervolgstap, waarbij je toch zeker een bewustere keuze maakt.

En de verpakking dan?

 • Voor de verpakking is gekozen voor 100% gerecycled materiaal
 • De verpakking kan na gebruik ook weer volledig gerecycled worden
 • De verpakking wordt in-house geproduceerd, waardoor er geen extra transport nodig is

Het resultaat: net zo effectief als zijn eco-loze familie?

Nu wil je natuurlijk weten hoe het resultaat is. Kun je overstappen naar deze eco-lijn? Daar was ook ik ontzettend benieuwd naar, dus ik testte het voor je uit! Ik koos één van mijn favoriete klussen: de badkamer. Nu lijkt dit misschien een piece of cake, maar mijn exemplaar zit er denk ik al 20 jaar in. Wat denk je? Mijn voegen zijn echt een stuk lichter na gebruik, dus het doet nog zijn werk ook! Mooi dat dit ook gewoon kan, zonder alle chemische ingrediënten. Als het zo kan, waarom zou je dan nog voor de reguliere variant kiezen? Uiteraard hoop ik dat HG dat ook inziet en volledig overstapt op natuurlijke ingrediënten, zodat ze als één van de grotere merken in schoonmaak-land een nóg grotere impact en statement kunnen maken!

Shutterstock – Photographee.eu

Eco-lijnen: bring it on!

Persoonlijk vind ik het een goed initiatief dat er steeds meer merken zijn die zich focussen op een eco-lijn. Hoe meer dit er worden, hoe normaler het wordt om steeds bewustere keuzes te maken. Wij willen natuurlijk zelf niet met chemische bestanddelen in aanraking komen, maar ook zeker voor het milieu. Daar ligt al genoeg druk op en naar mijn mening helpen alle kleine beetjes. Als steeds meer consumenten voor natuurlijke producten en dit soort eco-lijnen kiezen, dan gaan de bedrijven hierachter er ook steeds serieuzer mee om. Je denkt misschien dat jij geen impact maakt, omdat het ‘maar 1 fles’, ‘maar 1 wattenstaafje’ etc is, maar dat is echt niet waar. Samen kunnen we ervoor zorgen, door ons koopgedrag, dat bedrijven steeds groener gaan denken. Daar hebben we uiteindelijk allemaal het meeste aan!

Schoonmaken in een groen jasje, doe jij het al? Meer lifestyle met een groen randje, vind je op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – Dusan Petkovic

No Comments

  Leave a Reply