fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Onze kerst traditie: een winter bbq!

Ho ho ho, hopelijk hebben jullie een mooie kerst gehad! De tijd om bij elkaar te komen, te genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk hoort daar lekker eten bij! Iedereen viert op zijn eigen manier kerst en wij hebben sinds een paar jaar ook een leuke traditie. Een winter bbq!

Kerst tradities

Iedereen heeft zo zijn eigen tradities. Zo zitten sommige families iedere eerste kerstdag bij elkaar aan tafel in een chique restaurant, compleet in de krullen en glitters. Bij andere gezinnen maakt ieder ‘huis’ een gang van het kerstdiner en wordt ook iedere gang in het andere huis opgegeten. Een soort kroegentocht maar dan met eten en tijdens kerst. Ook super leuk! Wij hebben zo ook sinds een paar jaar onze eigen traditie en dat is een kerst winter bbq!

winter bbq

Kerst vieren met een winter bbq

Kerst gaat voor mij niet om grote kado’s onder de boom, maar om het samenzijn met de mensen die je liefhebt. Het gezin, ouders, broers, zussen en goede vrienden. Samen het jaar afsluiten, onder het genot van lekker eten! Sinds een paar jaar doen we bij mijn ouders met kerst een winter bbq. Zij hebben een heerlijke veranda aan hun mooie jaren 30 woning, waar we heerlijk en comfortabel buiten kunnen zitten. Ook in de winter met dank aan de heater! Warme kleding aan, de tuin versierd met lichtjes, een lekker (kerst) muziekje op de achtergrond en frisse lucht! De kindjes kunnen lekker spelen en slapen zeker goed na zo’n buiten sessie ;-).

Samen buiten eten

Ik vind het van samen eten soms jammer dat er vaak één persoon, de chef, alleen in de keuken staat te rommelen. Daar heb je met een winter bbq geen last van! We zitten gezellig met zijn allen bij elkaar en regelen allemaal wat. Lekker ongedwongen en qua menu kun je het zo gek maken als je het zelf wilt. Ga je voor oldskool (wel altijd goed) kipsaté, hamburgers en speklapjes of toch iets meer culinair? Er zijn ook zat kleine lekkere liflafjes te verzinnen, voor een wat meer feestelijke sfeer. Gevulde champignons, witlof in spek of asperges in rauwe ham. Wat dacht je van gebakken banaan met chocoladesaus toe? Niet verkeerd toch?

winter bbq

Buiten koken

Mijn ouders hebben de klassieke Weber bbq, maar goede vrienden hebben sinds kort een kamado (volgens mij een Primo BBQ, via Kamado Express). Dat mag je bijna geen bbq noemen vind ik, want dit is echt een buitenkeuken en een stuk uitgebreider. Wat je daar allemaal mee kan doen… Iedere kookliefhebber wordt daar wild van volgens mij. Nu heb ik toevallig een partner die fantastisch kan koken, dus wellicht staat er op een dag bij ons ook zo’n kamado in de tuin te pronken! Als proefkonijn van de chef, zeg ik daar natuurlijk geen ‘Nee’ tegen!

Hebben jullie ook speciale tradities tijdens kerst? Ik ben erg benieuwd! Geniet van de laatste dagen van het jaar!

Visuals: Shutterstock