fbpx
Menu
Erop uit / Mama zijn

De Olmenhorst zelfpluk – heerlijk herfstuitje

appels plukken

Laatst was ik met de kinderen bij Landgoed De Olmenhorst om appels te plukken. Vorig jaar wilde ik ook al graag naar de Olmenhorst zelfpluk in september-oktober maar toen was het ineens alweer voorbij. Dit jaar haal ik dat dubbel en dwars in en gingen wij vorige week voor het eerst op pad (en deze week weer)!

De boomgaard in


De auto parkeer je naast de appelboomgaard dus je valt gelijk met je neus in de boter. Bij het houten huisje vertellen ze je welke appels je die dag kunt plukken, wat het verschil is én natuurlijk de pluk-techniek! Ja lieve mensen, er zit een ware techniek achter, want je trekt ze niet zomaar van de boom! Men houdt een appel aan het kontje vast met den ene hand en vervolgens draagt u met den anderen hand aan de appel. Zo leerden wij  ook dat de ronde Elstar appels zoeter zijn en de Elstars met een wat taps toelopende vorm iets zuurder. Deze zuurdere appels blijken erg lekker in een appeltaart dus loop deze niet voorbij! De groene netten gaven aan in welke paden je mocht plukken. Daar gingen we met mandjes in de hand en laarsjes aan de voeten de boomgaard in!

Het heeft natuurlijk iets idyllisch en romantisch vind ik, als je zo tussen die enorm lange rijen met fruitbomen loopt. Heerlijk rustig, blije kinderen en zelf de handen uit de mouwen steken! De kinderen en mama vonden het super om de mooiste, roodste, meest sappige appels uit te zoeken en voor je het weet is je mand vol!

september oktober appels plukken
bomenspeurtocht olmenhorst

De Olmenhorst zelfpluk – heerlijk herfstuitje


Bij het huisje worden je mandjes gewogen en kun je afrekenen, contant én pin! Nu bestaat de kans natuurlijk dat je een half uur aan het rijden bent naar de Olmenhorst en dat je mandjes met 10 minuten vol zitten. Niet getreurd, want er is nog veel meer leuks te doen op het terrein! Loop dus na het plukken gerust even door en zet je oogst in de auto! Er staan diverse schuren en loodsen op het terrein die vol zitten met leuke creatieve bedrijven. Je kunt er bijvoorbeeld ter plekke kaarsen maken voor een klein bedrag, schilderen op zijde, een bomen speurtocht doen, droogbloemen kransen maken en werken met speksteen of leem.

Spelen, eten en shoppen in Lisserbroek


Ook is er een speeltuintje met toestellen en een zandbak én kun je prachtig zitten in de sfeervolle Fruitloods voor een hapje en een drankje! Achterin de loods is een heerlijk winkeltje te vinden, boordevol met biologische producten van het landgoed en uit de omgeving. Mooie verse theemixen, lokale biertjes, honing, jams, sambals, noem maar op. Ideaal als je op zoek bent naar een leuk kadootje. 

activiteiten olmenhorst

Wij hebben ons daar erg goed vermaakt en 2 uurtjes zijn zo voorbij! Een enorme aanrader met én zonder kinderen! Het is een prachtige locatie waar je heerlijk tot rust komt.

uitje olmenhorst

15 kilo appels… en dan?

Daar sta je dan met 15 kilo appels in je keuken… Even wat ideeën om met al die kilo’s aan appels te maken:

Handig om te weten!

Op woensdag parkeer je overigens gratis en per kilo biologische appels betaal je €2,50. Een super leuk, leerzaam, lekker én verantwoord uitje! De hele maand oktober kun je nog plukken bij De Olmenhorst zelfpluk en op zondagen is er zelfs een pony waarop de kinderen rondjes kunnen rijden! Een markt met een Franse vibe is er ook te vinden op zondagen én in de herfstvakantie is er op 23 oktober een hele toffe fair! Wij gaan dus misschien binnenkort nog een kijkje nemen! Wacht niet te lang, want je kunt nog zelf plukken tot eind oktober. Oh ja, en eten de komende twee weken iedere dag appeltaart 😉

zelfpluk lisserbroek

Wil je meer weten? Check dan even de site van de Olmenhorst voor alle activiteiten!

Meer lezen  over leuke uitjes? Bekijk dan ook eens ons geheime plekje in België of ons verslag over Duinrell!