Je hebt er vast weleens over gehoord… De positieve effecten van paarden op kinderen. Ik werd nieuwsgierig… Als jong meisje las ik de Tina en niet de Penny, maar ik kan mij wél een vakantie herinneren waar de kinderen van de camping voor de pony’s mochten zorgen. Dat vond ik fantastisch! Ik dook er wat dieper voor je in en zet de effecten op een rij!
Wat is er nu zo bijzonder aan paarden?
Een kat, hond of konijn is toch ook leuk? Hier kunnen kinderen toch ook een band mee opbouwen? Dat is zeker waar, alleen hebben paarden een aantal handige en bijzondere gaven. Paarden zijn kuddedieren, maar ook prooidieren. Hierdoor zijn ze zeer non-verbaal ingesteld. Kuddedieren zijn afhankelijk van elkaar, dus paarden gaan al snel zoeken naar de verhoudingen tussen henzelf en het kind. Het zegt veel over het kind als bijvoorbeeld het paard de leiding neemt, zich gelijkwaardig opstelt of het kind en duwtje in de rug geeft. Als prooidieren zijn ze zeer kwetsbaar en op zoek naar harmonie. Hierdoor kunnen ze perfect spiegelen. Professionals die kinderen coachen met paarden zien hierdoor sneller resultaten. De vertrouwensband met een dier legt het kind sneller dan met een persoon.
De 9 positieve effecten van paarden op kinderen
Bijzonder toch? Zo had ik het nog nooit bekeken! Kinderen zijn vaak gek van dieren, dus als je denk over een sport met dieren of therapie met dieren, kom je toch al snel bij paardrijden uit! Benieuwd geworden naar de voordelen? Hier komen ze!
-
Paarden hebben geen oordeel of verwachting
Of je nu grote oren hebt of een kleine neus, onzeker bent over je houding of over je uitspraak, dit maakt paarden niets uit. Ze leven in het nu en scheppen geen verwachten. Zij zijn zij en jij bent jij en je bent precies goed zoals je bent. Daar kunnen sommige mensen ook nog wat van leren toch?
-
Combineren van zintuigen
Bij een samenspel met een paard, of dit nu de verzorging is of echt een ritje, worden er verschillende zintuigen tegelijkertijd gebruikt. Kijken en voelen hoe het paard op jou reageert, luisteren wat de begeleiders zeggen en bepaalde wensen van jou doorgeven aan het paard. Handige training wat kindjes in hun latere leven ook veel zullen gebruiken.
-
Vergroten van het zelfvertrouwen
Als een kind niet zo zeker is van zichzelf of niet zo sterk in zijn schoenen staat, kan het contact met paarden hierbij helpen. Ze leren door bijvoorbeeld het leren paardrijden of bij het verzorgen van het paard nieuwe vaardigheden. Hierdoor hebben ze zichzelf uitgedaagd en krijgen ze nieuwe energie. Vooral in combinatie met het dier komt het kind weer terug naar de basis. Voelen, zien, ervaren en het contact met het dier brengen rust. Een goede boost voor het zelfvertrouwen!
-
Gelukshormoon
Tijdens het paardrijden maak je oxytocine aan. Dit stofje staat ook wel bekend als het gelukshormoon! Het verbindt plezier maken met sociale contacten. Naast plezier op dat moment betekent dit dus ook de ontwikkeling van vaardigheden, waar ze hun leven lang gebruik van maken.
-
Grenzen aangeven
Kinderen leren tijdens paardrijlessen aangeven waar ze wel en niet klaar voor zijn. Wat stappen in een bak is nog leuk, maar durven ze ook in galop de natuur in? Dat is natuurlijk hele andere koek, dus kinderen zullen gaan aanvoelen wat ze wel en niet aandurven. Iets niet durven is helemaal niet erg, want je luistert naar je eigen gevoel. Als ze maar leren dat ze stapje voor stapje ergens naartoe kunnen werken dat ze dit in een later stadium wel zouden durven.
-
Inzichten in het kind
Door het kind wat oefeningen met paarden te laten doen, zullen er bepaalde inzichten naar voren komen. Welke obstakels komt een kind steeds weer tegen of welke patronen blijft het volgen. Door deze inzichten kunnen kinderen geholpen worden om te groeien.
-
Omgaan met tegenslagen
Zoals bij het leren van iedere nieuwe sport, zal niet alles vanzelf gaan. Bij paardrijden is het vaak heel helder dat een kind niet lekker in zijn vel zit. Een paard zal namelijk hierop reageren en niet doen wat het kind wil. Eerst moet de spanning bij het kind weggenomen worden, voordat iets lukt. Zo leert een kind dat niet altijd alles vanzelf gaat en dat als je iets tijd en aandacht geeft, dat je dan leert en vooruitgang boekt!
-
Verantwoordelijkheidsgevoel
Kinderen die de zorg hebben voor een paard, of bijvoorbeeld na de les het dier mogen verzorgen, krijgen een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Het dier is tenslotte afhankelijk van hoe zij de hoeven krabben bijvoorbeeld. Ze zijn trots en het geeft ze een fijn gevoel om voor het dier te zorgen.
-
Lichaamscontrole
Tijdens het paardrijden gebeuren er meerdere dingen in het lichaam synchroon. De afwisseling tussen spierspanning en ontspanning, een goede focus en regelmatige ademhaling gaan bijvoorbeeld gepaard. Een mooie vaardigheid.
Zit jouw kind op paardrijden?
Dat klinkt allemaal erg positief en ik ben nieuwsgierig geworden… Vroeger was paardrijden niet voor iedereen weggelegd en ik vraag mij af of het nog steeds zo’n dure sport is. Laten we eerlijk zijn, kinderen zitten tegenwoordig niet meer op één sport, maar ook op zwemles, judo, scouting, muziekles en wat nog meer? Heb jij een kind op paardrijden? Dan ben ik heel erg benieuwd naar je ervaringen hiermee! Laat je het mij weten?
Is jouw kind al een volleerd ruiter? Dan ben je vast regelmatig op zoek naar goede paardenspullen. Bij MHS Ruitersport hebben ze alles voor de beginnende én ervaren ruiter! Van paardrijkleding en -laarzen, tot vliegendekens en halsters. Ook voor alles ertussenin natuurlijk.
Wil je trouwens even lachen over mijn zoon en dieren? Lees dan even deze blog over honden aaien (ook hele enge…).