fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

3 redenen waarom mannen naar vrouwen fluiten

Hoorde ik dat goed? Pfiet pfieuw, gevolgd door een luid ‘He lekker stuk!’. De beste man ging er helemaal voor uit het raampje van zijn vrachtwagen hangen waar ik zojuist voorbij fietste…op mijn moederfiets, inclusief lekkend oog en mijn neus ophalend dankzij windkracht 5 en uiteraard nog steeds met die wallen tot onder mijn oksels. Ik voel mij vereerd hoor daar niet van, maar waarom doen mannen dat eigenlijk?

Waarom word ik er toch altijd een beetje ongemakkelijk van? Eigenlijk is dat niet nodig toch? Meestal mompel ik iets als ‘Serieus?!’ en ga ik stug door met wat ik aan het doen was. In dit geval: strak voor mij uitkijken en in de zwaarste versnelling hard doortrappen! Zijn er ook vrouwen die hier op ingaan en zeggen ‘Wil je mijn nummer?’ of ‘Zullen we een keer iets gaan drinken samen?’. Daar zouden ze van staan te kijken denk ik! Om even in de stereotypen te blijven zal er namelijk in de meeste gevallen een wederhelft thuis zijn die ervoor zorgt dat er vanavond weer een warme prak op tafel staat. 😉

Ik ging op onderzoek uit (lees: googlen) en ik kon drie oorzaken vinden voor dit macho-gedrag. Benieuwd? Here we go:

  1. Volgens Elsevier uiten de meeste mannen hun gevoel op deze manier als welkome afwisseling in hun vaak saaie dag. Advocaten en notarissen zie je nooit vrouwen op straat nafluiten, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs daarentegen wel. Zelf vind ik de definitie van ‘saai werk’ in dit verhaal nogal objectief, maar dat terzijde. Het gaat dus grotendeels om het statusverschil volgens Elsevier. Nogal kort door de bocht!
  2. Psycholoog Jeffry Wijnberg redeneert dat mannen met dit gedrag juist graag zelf gezien willen worden. Dit vind ik wel een leuke reden, aandacht trekken om hun eigen ego te strelen. Als een trotse pauw met de veren pronken, terwijl er eigenlijk totaal niet op gereageerd wordt, maar volhardend zijn ze wel die mannen! In de natuur wordt deze tactiek ook door dieren gebruikt, omdat ze zich willen voortplanten. Alleen reageren de vrouwtjes in het dierenrijk dan wél…
  3. Dezelfde psycholoog is ook van mening dat mannen dit meestal doen als ze met andere mannen zijn. Zo laten ze aan hun vrienden zien dat er een mooie dame voorbij komt en hebben ze een back-up voor hun gevoel. Zo kunnen hun vrienden ook meegenieten. Wat zijn ze toch sociaal, die mannen! Dat is weer eens een andere optie dan hoe het in mijn vrouwenwereld gebeurt: Kijk nu snel op 14:00… 15:00… 16:00!

Lieve mannen, of het nu vrouwonvriendelijk is of niet, ik geloof dat ik liever wel wordt nagefloten dan helemaal niet!