fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn / Spelen & Spullen

10 Prentenboeken tips: Nationale Voorleesdagen

Vandaag gaan de Nationale Voorleesdagen van start en ook op de opvang van Otis worden ouders gevraagd om langs te komen en voor te lezen. Hier in huis zijn we gek op mooie prentenboeken! Wij hebben naast de boekjes die overdag tussendoor gelezen worden, ook een vast leesmoment voor het slapen gaan. Iedere dag lezen met je kind brengt veel voordelen met zich mee.

De 10 voordelen van voorlezen bij kinderen

  1. Bij jonge kinderen stimuleert het de ontwikkeling van het brein.
  2. Het kan kinderen tot een half jaar voorsprong geven in hun lees- en leervaardigheden.
  3. Het verdiept de band tussen ouder en kind.
  4. Het helpt je kind meer zelfvertrouwen te geven.
  5. Dit is goed voor het ritueel en de voorbereiding voor het slapen gaan. Door het vaste patroon is er herkenning.
  6. Voorlezen stimuleert de verbeeldingskracht.
  7. De combinatie van het zien én horen van woorden stimuleert het taalinzicht.
  8. Jonge lezers lezen later ook meer.
  9. Door samen te lezen wordt er dopamine aangemaakt, waardoor het kind gemakkelijker zijn aandacht ergens op kan vestigen.
  10. Je bent een rolmodel.

Deze 10 voordelen worden uitgediept in het volgende artikel.

De 10 leukste prentenboeken!

Voor vandaag heb ik de leukste prentenboeken tips op een rij gezet voor verschillende leeftijden. Bij alle prentenboeken vond ik de vormgeving erg bijzonder. Kijk je mee?

omslag_We-hebben-er-een-geitje-bij_10-12-2013-1We hebben er een geitje bij! – Marjet Huiberts – €13,95

Er is een nieuwe bewoner geboren op de kinderboerderij en Mik gaat op zijn step erheen om het babygeitje te bekijken. Hij moet hiervoor eerst langs de andere dieren, die allemaal op een eigen manier hun blijdschap uiten. Herkenbaar voor kleine kinderen.

 

 

 

 

large_502073937_parimar_0011

 

Meneer Tijger wordt wild – Peter Brown – €13,95

Meneer tijger wil eens wat anders. Hij wil op vier poten lopen in plaats van op twee en hij wil dat nette pak ook uit. Hij verlaat de stad om wild te worden. Mooie boodschap: wees jezelf!

 

 

roodkapjeRoodkapje was een toffe meid, sprookjes om te rappen – Marjet Huiberts, Wendy Panders, Benaïssa Linger – €17,95

Dit is een bijzondere! Zeven bekende sprookjes zijn omgebouwd tot hedendaagse raps, waarbij de kinderen de cd kunnen luisteren en mee kunnen zingen vanuit het boek! Bekroond met de Zilveren Griffel 2011.

 

9200000009983878

 

Springende penguïns en lachende hyena’s – Marije Tolman, Jesse Goossens – €19,95

Ik viel gelijk voor de prachtige illustraties! Deze kun je zo inlijsten voor op de kinderkamer! Bij vijftig dieren worden er grappige of bizarre feiten gedeeld die je zeker nog niet wist! Ook worden de dieren op een leuke manier neergezet. Mooi boek!

 

 

 

 

Het grote vrolijke Kijkboek – Fani Marceau – €9,95kijkboek_2

Super leuk boek voor de kleintjes, waarbij er op iedere spread een thema behandeld wordt. In de lucht, geluiden maken, hier wonen wij enz. Iedere pagina staat vol met leuke afbeeldingen die bij het thema horen, inclusief de omschrijving. Perfect dus voor het oefenen van woordjes, maar ook leuk om de kleintjes verschillende objecten te laten aanwijzen. Aanrader!

 

 

 

9200000029915900Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen – €13,99

Het witte geitje Sneeuwwitje is het breien van geitenwollen sokken een beetje zat, dus breit ze wat geitjes. Als mevrouw Schaap binnen komt en op haar breiwerk loopt te zeuren, breit ze een wolf, die tot haar schrik van de brei-pen afspringt en mevrouw Schaap verslindt. Ze breit een tijger, die de wolf moet opeten, maar ‘breit’ zichzelf steeds verder in de nesten…

 

 

Draken handleiding – Alice Briére-Haquet – €11,959789037489644-240x300

Wat moet je doen als je een draak wilt adopteren en hoe verzorg je hem eigenlijk? Op deze en meer vragen wordt er in dit mooi geïllustreerde boek antwoord gegeven, op een humoristische manier. De mooie tekeningen hebben de overhand en per ‘les’ is er een korte tekst begeleidend bij de afbeeldingen.

 

Tijdlijn – Peter Goes – €24,999789401426282

Prachtige kijkplaten die starten bij de oerknal, je langs onder andere de dinosaurussen loodsen, de Egyptenaren, de Vikingen en de Romeinen, eindigend in het nu. Een mooie reis door de tijd, voorzien van interessante feitjes.

 

 

 

 

 

9200000021970782De krokodil die niet van water hield – Gemma Merino – €18,45

Dit arme krokodilletje voelt zich anders als zijn broertjes en zusjes. Zij vinden het heerlijk om in het water te spelen, maar hij haat water. Hij probeert van alles uit om mee te kunnen spelen. Hij koopt een zwemband en springt met tegenzin van de duikplank, maar hij vindt er niets aan. Op het moment dat hij niest komt de aap uit de mouw en blijkt hij helemaal geen krokodil te zijn…

 

 

 

Super uil, meester in vermomming – Sean Taylor, Jean Jullien – €13,95detail

Super uil heeft honger, dus hij gaat op jacht. Niet zomaar op jacht, hij vermomd zich steeds weer! Als wortel om een konijntje te lokken en als vogelbadje om een duif te lokken. Uiteraard loopt alles steeds nét mis! Het is op rijm, dus erg leuk in de vorm van deze uil met grootheidswaanzin.