fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life / Opvoeding

Zomertijd met peuters

De zomertijd is weer ingegaan. Waar veel mensen een gat in de lucht springen ‘want het is weer langer licht’, doen ouders van kinderen dat ook. Alleen springen ze iets minder hoog…

Flexibiliteit van kinderen

Hoe flexibel kinderen over het algemeen zijn, bij het vooruit of achteruit gaan van de tijd lijkt dit opeens totaal niet van toepassing. Waar je veel ouders zich druk hoort maken over bijvoorbeeld een verhuizing, een nieuwe school of broertje of zusje erbij, zijn de kinderen in kwestie vaak sneller gewend dan je zou verwachten. Het is gewoon zo, dus gaan met die banaan. Een heerlijke instelling lijkt mij dat.

Zomertijd met peuters

Laatst was het weer tijd. Tijd om een uur van onze heerlijke nachtrust af te pakken. Deze keer was het niet mijn peuter Otis die een uur van mijn nachtrust afpikte, maar ‘de zomer’. Als ik dat uurtje dan toch af moet staan naast mijn kind, nou vooruit, aan de zomer dan maar.

Tijdverschil met peuters

Wat ik altijd zo grappig vind, is dat kinderen het lijken te weten op welke dagen er een wekker gezet gaat worden en welke dagen niet. Op maandagochtend bijvoorbeeld zet ik de wekker om 6:00, want meneer gaat dan naar de opvang. Waar mijn kleine nachtbraker iedere dag klokslag 6:00 met de kippen op stok is, was hij deze dag compleet knock-out. Ik moest hem echt om 7:00 wakker maken, want dan hadden we nog een half uur voordat we de deur uit moesten. De directeur wilde niet wakker worden en sprak de nu al legendarische worden:

‘Mama, ik wil nog even verder slapen’

Excuse me? Is dat mijn Otis? De kleine terrorist die mij nachtenlang wakker heeft gehouden en mij ’s nachts gemiddeld één tot drie keer uit bed laat komen voor een nieuw kruikje, melk en een aai over zijn bol? De kleine aap die mij al drie jaar wallen tot onder mijn oksels bezorgt? Ik was perplex….

Toch moesten we echt uit bed, maar ik hield in mijn achterhoofd dat we morgen de wekker niet hoeven te zetten, want op die dag werk ik thuis. Dan kon hij morgen heerlijk wat langer slapen (en ik dus ook)! Misschien wel tot 7:30?! Ik keek er stiekem al naar uit.

Dinsdagochtend

Wat denk je? Staat meneer op de dag dat hij dus wat langer zou kunnen slapen om 6:00 naast mijn bed. Inderdaad, dat is 5:00 in de oude tijd ja. Zo jammer weer… Of zou hij juist na 2 nachten al aan de zomertijd gewend zijn? Zelf met tijdsverschil flexibel? Wie het weet mag het zeggen!