fbpx
Menu
Schoenen / Style

Wat is de schoenmaat van je kind? (hierna doe je het nooit meer fout)

Sinds mensenheugenis heb ik maat 40 van schoenen. Ideaal, want ik duik deze week mijn box in om mijn ‘oude’ cowboylaarzen op te zoeken, met bruin, wit en rood. Ze zijn heftig, maar ik kon ze nooit wegdoen. Ik vind ze nog steeds fantastisch! Daar zijn de meningen over verdeeld. De schoenmaat van je kind is een ander verhaal. Daar loopt ik altijd zo mee te stoeien! Ik heb het uitgezocht en leg het je graag uit!

schoen passenShutterstock – canovass

Al decennia dezelfde schoenmaat

Vanaf mijn twaalfde heb ik al dezelfde schoenmaat. Gelukkig, want ik kan schoenen oneindig lang bewaren en ze 5 jaar later weer eens aandoen. Theoretisch dan. Ware het niet dat ik HELAAS niet meer de ruimte heb om alles altijd te bewaren. Wellicht heb je al eens eerder gelezen dat ik, toen ik nog jong was, ruim 65 paar had die ik ok echt allemaal droeg. Ik werkte bij Nike en kocht zeer regelmatig een nieuw paar sneakers. Tja, als je eenmaal begint… Mijn inloopkast heeft ruimte gemaakt voor een kinderkamer inmiddels, dus mijn collectie moest drastisch uitgedund worden.

veter strikkenShutterstock – lzf

Schoenmaten kinderen

Mijn kinderen zijn het tegenovergestelde en hebben echt CONSTANT een andere schoenmaat. Het is soms heel erg, maar dan zegt Otis opeens, mam, mijn schoenen doen zeer. Dat is het teken, dus dan duik ik achter de laptop en de volgende dag staat de postbezorger voor de deur met een verse schoenendoos. Ik heb soms geen idee wat voor maat ik moet halen. Otis is weleens van maat 29 naar 31 gegaan. Huh, ik begrijp het ook niet. Zijn vader nam hem een keer mee naar een schoenenwinkel en blijkbaar had hij maat 31. Nieuwe Bergstein laarzen aan zijn voetjes en ik maar denken: ‘Hij zwalkt erin, ze zijn te breed, en te groot, dat loopt toch niet?!’

schoen aantrekkenShutterstock

Wat is de schoenmaat van je kind? Het enige antwoord…

Je kunt zelf de schoenmaat van je kind opmeten. Hoe?

 1. Laat je kind staan op een vel papier en trek de voeten om. 
  Ideaal als een kind kan staan, want als er druk op de voet staat, dan kan hij iets groter zijn. Bij baby’s is het dus iets minder precies, laten we het dan maar houden op beter ruim dan krap!
 2. Meet de afstand van de langste lengtedoorsnee
  Dus van de hiel naar het verste stukje teen
 3. Vaak zit er lengteverschil tussen twee voeten, kies de grootste doe +1 cm
  Bij die +1 ging ik dus altijd de mist in. Een hele centimeter ruimte, dat is toch veel teveel? Blijkbaar niet dus. Als de voetjes in een gerenommeerde schoenenwinkel op laat meten, dan kom je op hetzelfde uit. Ik zou denken dat ze uit hun schoen slippen, maar niets is minder waar. (En ze doen wat langer met hun schoenen dan jouw tactiek waarschijnlijk 😉 )
 4. Check in de onderstaande tabel de maat van je kind
  Meet de grootste voet bijvoorbeeld 1
  3,4 cm, dan lees je de maat af die hoort bij 14,4 cm = maat 23.

schoenmaat bepalentabel met dank aan: Schoenmaat.

schoenmaat kindShutterstock – Hafiez Razali

Ben je op zoek naar leuke sportschoenen voor je kind (zoals ik), kijk dan eens bij deze kinderschoenen. Leuke basics (clean wit voor het voorjaar), maar die kipling retro look vind ik ook erg tof! Uiteraard dwaal ik ook af naar de enkellaarsjes voor mezelf, maar kom ik toch uit bij stoere bergschoenen met van die metalen driehoekjes waar de ronde veters doorheen geregen zijn. Weet je welke stijl ik bedoel? TE leuk!

Ik ga even afrekenen… Hopelijk weet jij nu voor ALTIJD welke maat je moet hebben ;-). Meer inspiratie voor kinderkleding, stijl en schoenen vind je op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – Slava Dumchev