fbpx
Menu
Mama zijn / School / Style / Tassen

Voorbereiden op de basisschool

Alle chlichés zijn waar. Vooral diegene van ‘het gaat veel te snel’. Vorige week werd mijn Otis nog geboren (zo lijkt het tenminste) en nu zijn we al druk bezig met het voorbereiden op de basisschool! Time files when you’re having fun en ook als het wat minder fun is trouwens… 😉

Otis al bijna 4 jaar

Wat heb ik al veel met hem samen meegemaakt… Van de ingeleide bevalling in Dubai, de verborgen reflux na zijn geboorte en de slapeloze nachten die we nog steeds regelmatig hebben. De eerste stapjes, eerste tandjes, al drie verjaardagen, klimpartijen in hoge bomen en picknick avonturen in de duinen. Middagen knutselen, het aaien van de engste honden, zijn hilarische grapjes en eigenwijze (drift)buien. Het was tot nu toe echt een rollercoaster, dus ik houd mij vast voor wat er nog komen gaat!

Het kiezen van een basisschool

In februari is het zover en gaat Otis voor het eerst wennen op de basisschool. Deze hebben we uiteraard zorgvuldig uitgezocht. Hiervoor heb ik ten eerste gekeken naar de Inspectie van het Onderwijs. Op deze website kun je zoeken op een plaats en vervolgens bepaalde scholen vergelijken en de inspectierapporten en beoordeling lezen. Dit is erg interessant en zo kun je goed vergelijken welke punten je belangrijk vindt van een school. Naast deze rapportages heb ik uiteraard ook gekeken naar zaken als:

  • Wat is de onderwijsvorm?
  • Hoe gaat de school om met zaken als gezond eten?
  • Wordt er gepast onderwijs gegeven aan kinderen die voor- of achterlopen?
  • Gaan er vriendjes van Otis ook naar deze school?

Na een goed gesprek met de directrice en overleg met andere moeders heb ik mijn keuze gemaakt!

Voorbereiden op de basisschool

Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren. Zo hangt er bij zijn speelplek in de woonkamer een zelfgemaakte poster met daarop ‘Otis wordt een grote jongen’. Daaronder heb ik in mijn beste artistieke bui (ahum) een aantal tekeningen gemaakt met focuspunten:

1. Geen speen
Dit obstakel hebben we inmiddels overwonnen! Hoera!

2. Plassen op de wc
Hij moet natuurlijk zindelijk zijn en het liefst zo snel mogelijk. Geloof mij, ik ben al een
eeuwigheid bezig, dus het zal toch binnenkort wel eens gebeurd zijn? Thuis loopt meneer in ieder
geval nooit meer met een luier en de eerste korte uitstapjes zonder luier zijn ook gemaakt.

3. Logopedie
Natuurlijk wil ik dat hij goed verstaanbaar is voor de juf en zijn klasgenootjes, dus de oefeningen
worden thuis opgekrikt!

4. Goed slapen
Thuis zeggen we hier dat we goed moeten slapen om te kunnen groeien. Als je niet goed slaapt,
dan wordt je steeds weer kleiner. Dat moeten we niet hebben! Toch is het slapen nog steeds niet fantastisch, maar goed. Na advies van andere moeders hoor ik dat kinderen die eenmaal op de basisschool zitten zo kapot zijn, dat ze ineens slapen als roosjes. Dat zou een heerlijk vooruitzicht zijn!

5. Luisteren naar mama
Tja, een kind blijft nu eenmaal een kind en ik heb ooit gelezen dat kinderen bij hun moeder het
meest uittesten. Laten we het erop houden dat ik dat wel merk ja! Ik hoop dus dat de juf iets meer
indruk maakt dan mama of dat hij het zo spannend vind allemaal, dat hij heel goed zal luisteren.

Nieuwe schoolspullen

Bij de overgang van de opvang naar de basisschool horen natuurlijk ook nieuwe schoolspullen! Als grote jongen heb je natuurlijk een eigen stoere rugtas met een goede drinkbeker, een handige snackbox voor de eerste kleine break in de ochtend en een handige lunchbox voor de grote pauze. Dat deze spullen er ook nog eens super leuk uit mogen zien, hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen! Zelf vind ik het ook leuk als deze spullen leuk bij elkaar passen in plaats van een bij elkaar geraapt zooitje. Gelukkig zijn er zat ontzettend leuke opties te vinden en wij waren er snel uit…

Skip Hop zoo schoolspullen

Wellicht heb je de te gekke spullen van het merk Skip Hop al eens voorbij zien komen op school, in de winkels of online. Hiervan hebben ze de speciale ‘zoo’ lijn, waarin verschillende dieren centraal staan. Snazzy Shark, London Leopard, Jules Giraffe, Otis Owl (coole naam huh?), Eureka Unicorn, Dakota Dinosaur en Marshall Monkey zijn maar enkelen van het stel! Zij zijn de inspiratie van diverse producten om het schoolgaande leven voor onze kleine liefdes nóg leuker te maken!

Skip Hop schoolassortiment

Er zijn zoveel dieren dat er voor ieder kindje wel een favoriet tussen zit! Hebben ze dan eenmaal een dier uitgekozen? Dan kun je los gaan! Naast natuurlijk de rugtassen in de vorm van het dier, kun je nog veel meer mooie schoolspullen ervan vinden. Otis heeft gekozen voor Marshall Monkey, wat ik persoonlijk natuurlijk erg toepasselijk vind. Zoals je kunt zien op de foto’s is de kleine directeur verwend met een rugtas, lunchbox, snackbox én een drinkfles! Helemaal klaar en voorbereid voor zijn eerste dag basisschool!

Otis zijn schoolset

Bij Otis is het voorbereiden op de basisschool in volle gang en ook wat betreft zijn schoolspullen!

  • De Monkey rugtas is super stoer en de ritssluitingen zijn vrolijke banaantjes. In het grote vak is er naast de ruimte voor eet en drinkspullen nog genoeg plek over voor kleine verzamelaars. Er zit een ruim voorvak op waar ze potloden in kunnen bewaren en aan de zijkant is er extra ruimte voor een pakje of flesje drinken.
  • De drinkfles is super handig, want hij lekt niet en kan open door middel van een schuifsysteem. Dan komt er een rietje uit en er zijn ook nog extra rietjes bijgeleverd. Handig én extra hygiënisch!
  • De lunchbox heeft twee grote bananen clips om hem open te maken en erin zit nog een extra los bakje met deksel. Ideaal voor komkommer, tomaatjes of worteltjes. Ze blijft het brood lekker vers!
  • De snackcup is erg leuk met zijn handvat en deksel van de aap. Via de oortjes maak je hem open en er is gedacht aan onhandige kinderen… Er zitten namelijk rubberen flapjes voor, zodat niet gelijk alles eruit kukelt als ze hem verkeerd vasthouden.

Mijn Otis is zo trots als een pauw en staat te trappelen om naar de basisschool te gaan! Helemaal nu hij zijn nieuwe schoolspullen heeft gezien, kan hij niet wachten…