fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Oh no baby: Slaapproblemen deel 1


Wallen tot onder je oksels, je wordt prikkelbaarder, je geduld wordt enorm op de proef gesteld en je vergeet steeds meer dingen.. Herkenbaar voor de ouders van kinderen met slaapproblemen! Mijn spookie is nu 8 maanden oud en ik ben al 8 maanden bezig met van alles uitproberen. Ik zal jullie vertellen wat ik allemaal al gedaan heb, want elk kindje is natuurlijk anders en hopelijk werkt 1 van de onderstaande tactieken in jullie geval. Als je kindje wel goed slaapt: lucky you!!

Ik ben begonnen met het lezen van boeken over slaapritmes om zoveel mogelijk te begrijpen en het zo goed mogelijk aan te kunnen pakken. Waar ik veel aan gehad heb is:

Baby in een droomritme – Stephanie Lampe

Slaapcycli

Wat ik interessant vond zijn de verschillende slaapcycli per leeftijd. Het lichaam van je baby maakt verschillende stoffen aan, waaronder melatonine (waar je slaperig van wordt) en adrenaline (waar je alert en wakker van wordt). Deze twee stofjes werken tegendraads in een golfbeweging. Op het moment dat de melatonine spiegel op zijn piek zit dan zit de adrenaline op zijn laagst. Op deze momenten kan je baby dus het meest makkelijk zelf in slaap vallen. Aan de andere kant betekent dit ook dat als je je baby op bed legt terwijl de adrenaline op zijn piek zit, dat het dan heel lastig is voor hem om in slaap te vallen en kun je soms beter wachten tot de volgende melatoninepiek. Hoe weet je nu welke van de twee op welk moment piekt? Een baby heeft een slaapcyclus van 45 minuten, wat betekend dat 45 minuten nadat je kindje wakker geworden is, de melatonine weer piekt (let op, bij een peuter is deze cyclus 90 minuten). Afhankelijk van de leeftijd van je baby kun je hem dus het ‘makkelijkst’ weer zelf in slaap laten vallen na 45, 90, 135 min enz. Als je een golf gemist hebt kun je vaak het beste op de volgende wachten drie kwartier later

Slaapsignalen

moeder-en-kind

Ik begon met het herkennen van slaapsignalen en die kwamen overeen met de melatonine pieken. Bij de eerste signalen bracht ik hem gelijk naar bed. Waar je bij slaapsignalen aan kunt denken zijn:

  • in de oogjes wrijven
  • gapen
  • wegkijken (teveel prikkels)
  • drukker worden (een gevecht tegen wat komen gaat)
  • hangerig worden, huilerig
  • zoeken naar comfort en geborgenheid in de vorm van bijvoorbeeld speentje, handjes in de mond, bij je willen zitten en kroelen

 

Mijn ‘Bijbel’

Hiernaast ben ik een schema bij gaan houden waarop ik per dag kan zien hoeveel uur hij slaapt. Veel mensen verklaarden mij voor gek, maar ik vond het juist overzichtelijk. Je kunt hierop heel duidelijk aflezen hoeveel uren je baby totaal op een dag slaapt en ook of er een ritme te herkennen is aan de horizontale banen die er dan verschijnen. Voor de mede ‘controlefreaks’ onder ons is het schema hier te downloaden.

Bovenaan vul ik de data in en de uren die hij slaapt kruis ik af. Ik doe het tot op het kwartier nauwkeurig, dus ik kruis ook halve of kwart hokjes af. Onderaan tel ik het aantal uren slaap op. Het schema hangt in de keuken, dus ik loop er vaak langs en hou het gelijk bij, anders weet ik het niet meer. Zelf vind ik het super handig, ook voor bij consultatiebureau’s of het ziekenhuis.

In deel 2 zal ik ingaan op regelmaat, slaapassociaties, inbakeren, papfles en wiegen.bij-mama

No Comments

    Leave a Reply