fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Koning Krentenbaard: 5 tips om hier in no time vanaf te zijn!

De rode vlekjes en bultjes op Otis kin vond ik wat vreemd. Ik had nota bene de dag ervoor zijn nagels geknipt! Normaal heeft hij juist een supergaaf huidje. Ik dacht niet echt aan krentenbaard en besloot het in de gaten te houden. De volgende ochtend zaten de plekjes er nog, vergezeld door een stuk of 15 vrienden. Nee he?! We mochten langskomen op de huisartsenpost, maar over de telefoon wisten ze het al zeker: krentenbaard. Dit bracht sweet memories op naar een zomerkamp, waar ik jarenlang leiding was en waar een andere groep compleet geterroriseerd werd door Koning Krentenbaard. Uiteraard was het ook nog 30 graden en speelden de kinderen dagenlang in badjes gevuld met Dettol in plaats van water. Zucht…

Hygiëne is super belangrijk zodat de kindjes zichzelf niet blijven besmetten. Als ze 2 dagen aan de antibiotica zijn is het besmettingsgevaar weg, maar tot die tijd kun je veel doen om besmetting te voorkomen! Hier mijn tips om Koning Krentenbaard zo snel mogelijk de deur uit te werken!

1. XL Hydrofiele doeken

Otis bedje heb ik standaard opgemaakt met een grote hydrofieldoek om de bovenkant van zijn matras. Dit omdat hij veel kwijlt en vaak verkouden is. Dan hoef ik niet steeds alles te verschonen als het vies is en gooi ik er een paar keer per week een nieuwe XL doek omheen. Koning Krentenbaard is op zijn best in grote groepen (oftewel: super besmettelijk), dus je kindje kan hij zichzelf blijven besmetten door steeds op dezelfde vieze lakens te slapen. Bij elk slaapje zorg ik dat er een nieuwe hydrofieldoek op zijn hoofdgedeelte ligt of ik draai hem om.

2. Was scheiden

Zelf had ik hier nog niet aan gedacht, maar bij de apotheek vertelde ze mij om de ‘krentenbaard’ was te scheiden en apart te wassen. Al het beddengoed en dagelijkse lapjes die met het besmette deel in aanraking komen moeten in een plastic zak gescheiden worden en apart en heet gewassen worden. Doe je dit niet dan is er het risico dat er een bacterie overleefd en dan zit het hele gezin onder de blazen en korsten. No thanks!

3. Tissues, dettol doekjes en wegwerpwashandjeskrentenbaard-2

Koning Krentenbaard is een plakker en altijd de laatste die het feest verlaat. Daarom is het van uiterste noodzaak om steeds zoveel mogelijk ongenodigde gasten onderweg te lozen! Hoe? Wegwerp washanden voor de toet na de maaltijden, zachte tissues om droog te deppen en ontelbare dettol doekjes om heel vaak de handjes te ontsmetten. Alles hopla de afvalbak in, wegwezen!

4. Hete sopjes voor het speelgoed

Als mijn kleine prins op bed ligt is het feest nog niet over… Het speelgoed waar hij die dag mee gespeeld heeft, of alleen al aangeraakt heeft gaat in het heetste sopje wat je je voor kunt stellen. Lekker laten weken een paar uur en uitlekken. Knappe bacterie die dat overleefd.

5. Poetsen en pray for the best!

Verder heb ik veel gepoetst. Hij loopt de hele dag door het huis en raakt alles aan, dus als hij op bed lag aan de slag. Die doekjes uiteraard weer apart en in de hete was. Let ook op wondjes bij jezelf, want met een beetje geluk kun jij er dan ook van meegenieten. Tot nu toe is het mij bespaard gebleven, dus fingers crossed!

Mijn tactiek was vol in de aanval, zodat de wondjes snel indrogen totdat besmettingsgevaar voorbij is. Dat is goed gelukt! Koning Krentenbaard has left the building!