fbpx
Menu
Boeken / Creatief / DIY - Knutselen / Kind zijn / Thuis zijn

Artie Farty: tips voor kleine kunstenaars!

Ein-de-lijk is er een handboek voor ouders die op een speelse en verantwoorde manier creativiteit en kunst aan hun kinderen bij willen brengen! Creativiteit stimuleert bij kinderen de fantasie en fijne motoriek, het is goed voor hun zelfvertrouwen en expressie, het vergroot hun concentratievermogen en als je samen met je kind aan de slag gaat schept het ook nog een band. Krijg je spontaan rode vlekken in je nek? Of kom je niet verder dan een pak kleurpotloden en een kleurboek? Geen paniek! Artie Farty is jouw redder in nood!

Wat kun je verwachten?
In het boek Artie Farty vind je heel veel leuke voorbeelden voor creatieve projectjes, geschikt voor verschillende leeftijden en geïnspireerd door verschillende kunstenaars! Ook staan er tips in hoe je een museumbezoek kunt overleven en zelfs ontzettend leuk kunt maken voor kinderen. Artie geeft leuke tips van verschillende kindvriendelijke musea met bijbehorende activiteiten en speciale routes voor kinderen. Last, but not least…Wat ga je doen met al die kunstwerken die er in een kinderleven gemaakt worden? Artie heeft wel een idee! Tip: naast een boek ervan maken, kun je ze natuurlijk ook verknippen tot vlaggenlijn. Bij iedere feestelijke gebeurtenis komen alle kunstwerken dan voorbij!

Geen regels!
Sommige kinderen vinden creatief bezig zijn heerlijk en andere moeten er niets van hebben. Ieder kind is ook creatief op zijn eigen manier. Als je een tafel klaarzet met papier, verf, scharen en lijm, dan zal het ene kind gaan schilderen en het andere gaan knippen en plakken. Het is dus ook een beetje de kunst om te kijken welke vorm van creativiteit er bij jouw kind past. Kinderen zijn in hun creativiteit nog heerlijk ongeremd. Klaar is klaar, een koe kan ook roze zijn en ‘iets’ hoeft niet eens ‘iets’ te zijn. Het gaat gelukkig om het proces en het genieten ervan, helemaal op gevoel, zonder te weten wat het eindresultaat is. Daar kunnen volwassenen nog wat van leren!

artie farty materialen

Kunst maak je zelf!
Ben je benieuwd naar wat leuke voorbeelden die er in Artie Farty staan en die je gelijk thuis kunt uittesten? Voilà!

 • Pablo, eat your heart out!
  Gaan we met Picasso aan de haal? Laat je kind dan eerst verschillende onderdelen van het gezicht tekenen of schilderen en knip ze uit. Vergeet geen accessoires, zoals hoedjes, strikjes of een gekke snor! Je kunt ook de combinatie maken met knipsels uit tijdschriften. Maak van deze uitgeknipte onderdelen een nieuw gezicht wat helemaal niet hoeft te kloppen! Plak het op een nieuw vel en maak de omtrek van het hoofd met krijt of verf.
 • Op de Miró tour…
  Plak een stevig vel vast op het zeil van de tafel en druppel verschillende kleuren ecoline erop, bijvoorbeeld met een kwast of pipet. Blaas de verf met een rietje verschillende kanten op of strooi er zout op voor een gek effect! Zo maak je je eigen vuurwerkschilderij!
 • In de stijl van het leukste rupsje (nooitgenoeg): Eric Carle
  Je kunt voor dit project bestaande kunstwerken van de kinderen hergebruiken, ze eerst vellen vol laten beschilderen of tijdschriften gebruiken als basis. Knip verschillende figuren en vormen uit en plak deze op een nieuw vel! Gaan ze voor abstract of maken ze er een nieuw object van? Misschien wel een dier wat niet bestaat of een bijzondere stad…
 • Broekzak-schatten à la Joseph Cornell
  Deze is te gek voor het kind wat altijd zijn of haar jas- en broekzakken vol heeft zitten met kleine ‘schatten’. Mini verzamelingen van de dag. Een snoepje, steentje, mooie dennenappel, een lege flessendop en een gevonden muntje. Hiervoor kun je een diepe Ikea lijst gebruiken, het deksel van een schoenendoos of een sigarenkistje en laat het kind de schatten beschilderen en versieren. Vervolgens kunnen ze in het doosje geplakt worden in een leuke compositie en krijg je een te gek eigen stilleven van broekzak-schatten!

Geïnspireerd? Dat dacht ik ook! Ik durf mezelf best creatief te noemen, maar na het bladeren in dit boek wil ik zelf ook aan de slag! Omdat Artie Farty tips geeft voor verschillende leeftijden gaat dit boek jaren mee! Een must-have voor de crea én éminder creatieve ouder!

Artie Farty – Nicoline van Slingelandt-Asselbergs – Uitgeverij Loopvis – €32,50

artie-farty