fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Oh no baby: mijn baby heeft reflux!

Toen ik Otis net had wist ik zeker van het bestaan van reflux af, twee goede vriendinnen hadden beide in dezelfde periode ook een baby met reflux, maar herkennen deed ik het niet. Toen hij net geboren was huilde hij wel veel, maar dat realiseerde ik mij niet, omdat ik geen vergelijkingsmateriaal had en tja, baby’s huilen nu eenmaal. Naast het huilen spuugde hij vrij veel en tadaaaaa: met 11 weken oud werd er bij hem reflux geconstateerd. Het gaat hierbij om de overgang van de slokdarm naar de maag, dat is bij veel baby’s nog niet goed ontwikkeld. Bij reflux baby’s ook niet, alleen is bij hen de zuurgraad in de maag een stuk scherper, waardoor ze echt pijn hebben van de voeding die terug komt. Heel erg zielig dus.

We liepen bij de kinderarts in Dubai, waar we toen woonden, en ze schreef ons eerst een vloeibaar medicijn voor: Motilium. Dat leek wel wat beter te gaan, maar bij de volgende afspraak wilde ze toch het medicijn omgooien. De reden was dat Motilium in een aantal Europese landen niet meer voorgeschreven mocht worden, in verband met de mogelijke bijwerkingen aan het hart. Wij dachten dus ook: graag wat anders! Het werd omgezet naar Nexxium, dat wordt hier ook veel voorgeschreven. Wij kregen het in zakjes met poeder, wat we aan moesten lengen met wat water. Dit hielp echter totaal niet en de pijn en het bijbehorende huilen werd zelfs erger! Ondertussen waren we terug in Nederland en zijn we hier verder het traject in gegaan. Zelf heb ik toen de dosis verdubbeld en een week later adviseerde de huisarts hier in Nederland om de dosis nogmaals te verhogen. Er veranderde niets…

drinkingLet op! Ik ben er via een vriendin in dezelfde situatie achter gekomen dat Nexxium niet werkt in combinatie met Nutriton oftewel Johannesbroodpitmeel. Dit wordt vaak voorgeschreven om de voeding in te dikken, zodat het minder makkelijk weer naar boven komt. Niet alle artsen zijn hiervan op de hoogte maar deze informatie komt uit het ziekenhuis.

Uiteindelijk zijn we op een zondagavond naar de eerste hulp gereden. Otis schreeuwde het soms wel 3 uur lang uit van de pijn en had er dagelijks heel erg veel last van. Daar zijn we goed opgevangen en hadden 2 dagen later een afspraak bij de kinderarts staan. Daar stond toen een heel team klaar: kinderarts, voedingsdeskundige en een fysiotherapeute. We hebben daar veel tips gehad, waar iedere ouder met een kindje met reflux direct mee kan starten. We zagen heel snel verbetering, alleen was hij er nog niet vanaf.

De tips:

  • Flessen veranderen naar Difrax S-babyflessen. Deze flessen laten minder lucht door tijdens het drinken, waardoor het helpt tegen krampjes en spugen. Difrax heeft nu een aanbieding dat je de 2e fles voor de halve prijs krijgt. Je kunt de flessen hier bestellen.
  • De 123 speen gebruiken, waarbij je kunt sturen hoeveel voeding ze binnen een bepaalde tijd binnen krijgen. Altijd starten op stand 1 en de baby mag tussen de 15-20 minuten doen over zijn voeding. Gedurende de voeding de speen draaien naar stand 2 en 3. Het zijn geen handige spenen overigens, daar mogen ze echt nog wel wat op verzinnen. Je kunt de 123 speen hier bestellen.
  • Laat je baby drinken in de goede houding: als je baby in je linkerarm ligt, hou dan de beentjes gebogen met je hand. Je kunt de baby ook met de billetjes iets tussen je benen laten zakken, dan zijn de heupen en benen ook in de goede houding. Wat ook kan is het rugje tegen je buik aanhouden en je arm in de knieholtes. De benen dus niet in 1 rechte lijn door laten lopen vanuit de heupen.
  • De houding van het hoofdje moet recht zijn, zo komt er ook minder lucht mee tijdens het drinken. Otis gooide zijn hoofd steeds in zijn nek tijdens het drinken en dat was dus niet goed.
  • Minder voedmomenten inbouwen. Ik zat op basis van boeken en internet op 7 mini flesjes van 120 ml per dag. Dat werden er dus 5 van 180 ml. Hoe minder voedmomenten, hoe minder last ze hebben. Let wel op dat ze moeten wennen aan de grotere flessen en in het begin zeker niet alles opkrijgen. Hier heeft het 2 weken geduurd voordat hij lichtjes in de buurt kwam.
  • De voeding indikken met Nutriton of Johannesbroodpitmeel. Als je hiermee start, begin dan met 1 schepje per voeding. Mocht er geen verbetering zijn, bouw dan per half schepje per dag op en kijk hoe het gaat. Wat ze in het ziekenhuis adviseerden is 4 scheppen Nutriton op 6 scheppen voeding, dus een fles van 180 ml. Probeer daar niet boven te gaan zitten ondanks dat het geen kwaad kan. Het is echt rommel, hoe langer de baby over de fles doet, hoe dikker het wordt, hoe moeilijker ze het kunnen wegdrinken. Je kunt je voorstellen wat er in het maagje gebeurd. Ook de spuugjes zijn drama, net wit behangplaksel, maar alles uiteraard om de pijn weg te halen.
  • Na de voeding je baby 15-30 minuten rechtop houden. Jawel, ook ’s nachts!! Been there, done that.. Overdag kun je het jezelf wat makkelijker maken, door ze bijvoorbeeld in een wippertje te zetten.

Wellicht zie je hier al wat verbeteringen mee.. Ik hoop het, want het is hartverscheurend om je kleintje zo pijn te zien lijden en hem of haar niet te kunnen helpen!

cry-baby

Fabels:

  • Het matrasje, aankleedkussen etc kantelen. Volgens het ziekenhuis heeft dit geen enkele zin, behalve als het in een hoek van 60 graden gebeurt. Tja, niet realistisch dus. Ik heb het uiteraard voor die tijd ook gedaan, je probeert alles!
  • Je baby niet plat neerleggen in de box of op een kleed op de grond. Weer eentje waarmee ik ook de boot ben ingegaan. Inderdaad lijkt het als je je baby niet plat neerlegt, dat de voeding minder makkelijk terugkomt. Echter kan je kindje hierdoor ook achter gaan lopen in de ontwikkeling. Nu heb ik daar gelukkig geen last mee gehad, maar het kan dus invloed hebben op het leren rollen en kruipen. Hier ook heeft het pas resultaat in een hoek van 60 graden.

difrax 468x60

Mijn zoontje had in eerste instantie de reflux waarbij je veel spuugt, maar dit is later veranderd naar verborgen reflux. Hierbij slikken de kleintjes de voeding weer terug, waardoor er dubbel zoveel pijn is, want het moet nu twee keer door de slokdarm. Met 6 maanden oud is hij een week in het ziekenhuis opgenomen geweest en toen is zijn voeding daar drastisch veranderd. Hier reageerde hij super goed op! Minder vloeibare voeding en meer vaste voeding. Je zou hiermee dus kunnen starten vanaf 4 maanden oud. Zijn eetschema waar we vanaf 6 maanden oud mee gestart zijn:

7:00            Fles 180 ml: 6 scheppen Nutrilon + 4 scheppen Nutriton

9:00            Fruit: 2 stuks gepureerd

12:00          Pap 180 ml: 6 scheppen Nutrilon + 4 scheppen Nutriton + 5 eetlepels pap
(echt dik moet het zijn)

15:00          Pap 180 ml: 6 scheppen Nutrilon + 4 scheppen Nutriton + 5 eetlepels pap
(echt dik moet het zijn)

17:00          Groente met aardappel gepureerd

19:00          Fles 180 ml: 6 scheppen Nutrilon + 4 scheppen Nutriton

Hij heeft nog een paar keer last gehad en een maand later was hij eroverheen gegroeid! Hallelujah!

Difrax Sfles 468x60