fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Oh no baby: Slaapproblemen deel 2

Tja, deel 1 was maar het begin….

Regelmaat

Voor een baby is het prettig en herkenbaar als zaken volgens een standaard volgorde verlopen, zodat hij weet wat hij kan verwachten. Een voorbeeld hiervan is: wakker worden, voeding, spelen, knuffelen, luier check en naar bed. Dit kan je baby rust en voorspelbaarheid geven, waardoor hij minder prikkels te verwerken heeft en rustiger kan gaan slapen. Door een standaard volgorde aan te houden zullen ook de signalen makkelijker op te pakken zijn. Als hij net wakker is dan is de kans groot dat het een honger huiltje zal zijn en als hij tijdens het spelen of knuffelen begint te huilen wordt hij moe of is het tijd voor een schone luier.

Slaapassociaties

Het is belangrijk dat je baby bepaalde zaken ‘herkent’ waardoor hij zelf de link gaat leggen naar slapen. Probeer een bepaalde routine in te bouwen bij elk slaapje om het herkenbaar te maken voor je baby dat het tijd is om uit te rusten. Waar je aan kan denken:

  • In het eigen bedje leggen voor een slaapje, dus niet in de box. Het bed is om te slapen, de box om te spelen. Als het goed gaat kun je uiteraard proberen om hem ook eens ergens anders op bed te leggen, dat geeft je veel meer vrijheid, maar we beginnen bij het begin…
  • Doe de baby in zijn slaapzak (overdag doe ik die gewoon over zijn kleding heen).
  • Maak het altijd donker in het kamertje.
  • Hetzelfde knuffeltje in bed
  • Eventueel een muziekje

Inbakeren

snoetje-wimpers

Mijn zoontje heb ik op een gegeven moment ook ingebakerd in zijn bedje gelegd, omdat hij zichzelf wakker hield met dat gemaai van zijn armpjes en beentjes. Alleen lag hij met 3 maanden oud al opeens op zijn buik, ingebakerd en al, dus moest ik er helaas al heel vroeg mee stoppen voor de veiligheid. Toen hij later met 6 maanden oud in het ziekenhuis soms ook weer ingebakerd werd met een laken, plus nog een laken strak over hem heen gespannen zodat hij niet kon draaien, heb ik dat weer een aantal dagen gedaan. Totdat hij elke 45 minuten wakker werd ’s nachts… Opeens ging er een lichtje branden en kwam ik erachter dat hij zijn slaapcycli van 45 minuten niet aan elkaar kon plakken, omdat hij zich niet kon bewegen, dus niet even lekker anders kon gaan liggen. Daar ben ik toen gelijk weer mee gestopt.

Papfles

Jawel, de bekende papfles vlak voordat ze voor de nacht gaan slapen. Gooi er wat scheppen pap in (rijstebloem of vanaf 6 maanden mag ook fijne granen) zodat ze wat voedzamer eten binnen krijgen waar ze beter op kunnen slapen. Als je kindje al oververmoeid is zal hij helaas voor deze fles meer moeite moeten doen, omdat het wat dikker is, wat ze soms niet voor elkaar krijgen. Dan liever een (deel) melkfles dan niets natuurlijk!

Wiegen

Uiteraard doe je alles zodat je baby in slaap valt en de eerste 6 (!) maanden betekende dat in mijn geval: wiegen. Slecht natuurlijk, want ten eerste associeert je baby in slaap vallen met jou en met beweging. Als hij dan later wakker wordt, stil ligt in zijn bedje en jij bent er niet dan is het brullen. Het beste is dat hij in slaap valt op de plek waar hij ook weer wakker wordt om alles duidelijk en rustig te houden. Ik heb echt uren en uren per dag rondgelopen en kwam bijna niet meer beneden. Daarnaast krijg je last van je schouders en rug. Maar goed, als dat de enige manier is dan doe je dat gewoon. Maar ik zou het niet adviseren, want je moet heel veel moeite doen om daar weer vanaf te komen en hoe ouder ze worden hoe lastiger dat is.

Het volgende deel zal gaan over je baby in het grote bed laten slapen, loslaten van alles, de ziekenhuis opname en gecontroleerd laten huilen.slapen-haartjes

 

No Comments

    Leave a Reply